BiH

Šta je Vrhovni sud odlučio u vezi sa "Buk Bijela"

Šta je Vrhovni sud odlučio u vezi sa "Buk Bijela"
Foto: N.N. | Šta je Vrhovni sud odlučio u vezi sa "Buk Bijela"

BANJALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske odbio je zahtjev Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" za vanredno preispitivanje presude Okružnog suda u Banjaluci u predmetu davanja ekološke dozvole Hidroelektrani Buk Bijela na rijeci Drini.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske saopšteno je da se u obrazloženju presude Vrhovnog suda Republike Srpske navodi da je osporeni akt pravilan te da ne stoji prigovor tužioca da nije primijenjena Konvencija o procjeni ekoloških uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO konvencija).

Navodi se da je odbijen i prigovor da se u odnosu na Federaciju BiH i Brčko distrikt nije postupalo prema Zakonu o zaštiti životne sredine.

"Ovom presudom je pravno dokazano da je postupak pribavljanja ekološke dozvole u potpunosti sproveden u skladu za Zakonom o zaštiti životne sredine, te da nije došlo do kršenja međunarodnih konvencija koje se odnose na oblast životne sredine", ističe se u saopštenju.

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske je potvrđeno da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske od samog početka transparentno radilo po zakonu, navelo je ovo ministarstvo.

"Nadamo se da će ova presuda doprinijeti tome da bolje razumiju zakon i međunarodne ugovore oni koji nastoje da ospore realizaciju ovog i ostalih strateški značajnih infrastrukturnih projekata", ističu iz Ministarstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije