BiH

Stevandić: Sijekovac pokazatelj kolika je cijena stvaranja Srpske

Stevandić: Sijekovac pokazatelj kolika je cijena stvaranja Srpske
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Stevandić: Sijekovac pokazatelj kolika je cijena stvaranja Srpske

​BROD - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je zločin koji je prije 31 godine počinjen nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Broda pokazatelj kolika je cijena stvaranja Republike Srpske, ali i zalog za njeno očuvanje, te ukazao da su u ovom naselju na kućnom pragu stradali nevini i nenaoružani civili.

"U viteškim bitkama Srbi nikada nisu izgubili. Želimo da budemo dovoljno jasni i da kažemo da ne možemo da oćutimo na ponižavanje naših žrtava i na ono što je uradio predsjednik Hrvatske, što je bilo u duhu izreke da nije hrabrost ljudi koji se ničega ne boje, nego koji se ničega ne stide", rekao je Stevandić.

On je novinarima u Sijekovcu, nakon parastosa nevinim žrtvama i polaganja vijenaca, rekao da Hrvati i Bošnjaci u Republici Srpskoj nisu građani drugog reda i naveo da je u tome njena veličina.

"Hrvati i Bošnjaci žive bolje nego u pojedinim kantonima u Federaciji BiH gdje nisu većina. Republika Srpska je demokratska država gdje kultura sjećanja neće izazvati bijes kod drugih naroda, ali neće ni dozvoliti da naše žrtve budu ponižene", naglasio je Stevandić.

On je osudio potez predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je juče u Derventi odlikovao 103. brigadu Hrvatskog vijeća odbrane.

"Srbi to ne bi uradili. Ponosan sam sa koliko više mjere i korektnosti se ophodimo prema tome, ne želeći da se poistovjetimo sa tim, ali imamo pravo da sudimo i opominjemo", naveo je Stevandić.

U Sijekovcu je danas obilježena 31 godina od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu služen je parastos ubijenim srpskim civilima, a kod spomen-krsta u porti crkve položeni su vijenci.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije