BiH

U Makedoniju samo sa ličnom kartom

U Makedoniju samo sa ličnom kartom
Foto: Srna | U Makedoniju samo sa bh. ličnom kartom

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski najavili su danas u Sarajevu da će uskoro biti potpisan sporazuma koji će omogućiti građanima dvije zemlje prelazak granice samo sa ličnom kartom.

Mektić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je na sastanku sa Spasovskim naglašena opredijeljenost za što bolju saradnju BiH i Makedonije, naročito u oblasti bezbjednosti.

On je istakao da su bilateralni odnosi dobri i da dvije zemlje imaju zajedničke bezbjednosne izazove.

"Mi smo dio zajedničkih regionalnih projekata, a sa Makedonijom imamo saradnju u bezbjednosnom sektoru. Danas smo razgovarali i o saradnji policijskih eksperata u konkretnom rješavanju problema", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH će u Makedoniju poslati policijske eksperte, a iz Makedonije će dolaziti u BiH i to se naročito odnosi na centre za obuku.

"Mi se nalazimo na takozvanoj balkanskoj migrantskoj ruti i suočavamo se sa istim problemima", naveo je Mektić.

On je dodao da je danas razgovarano i o razmjeni policijskih službenika, o potpisivanju sporazuma o zaštiti svjedoka, kao i sporazuma o zaštiti tajnih podataka.

Spasovski je istakao dobru saradnju sa BiH. "Bezbjednost je najvažniji segment svakog društa i zbog toga je bitno da imamo najbolju saradnju", rekao je on i dodao da su BiH i Makedonija nedavno potpisale sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

On je za naredni period najavio mnogo projekata u operativnom smislu, od obuke u policijskim akademijama, do zajedničkog odgovora na pitanja iz oblasti terorizma, radikalizma, ali i problema ilegalnih migranata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije