BiH

U Stančevićima, u Krupi na Vrbasu, bez struje čim jače zaduva

U Stančevićima, u Krupi na Vrbasu, bez struje čim jače zaduva
Foto: N.N. | U Stančevićima, u Krupi na Vrbasu, bez struje čim jače zaduva

Mještani Krupe na Vrbasu, u zaseoku Stančevići, već 15 godina muku muče sa električnom energijom koja skoro svakodnevno nestaje zbog rastinja i šume koji se nalaze na području na kojem su postavljene bandere.

Četrdeset mještana iz desetak kuća ovog zaseoka plaši se i da će im zbog čestih nestanaka električne energije pregorjeti kućni električni aparati.

Radenko Stančević, mještanin ovog zaseoka, priča za "Nezavisne" da, čim zaduva vjetar, on spetlja žice dva puta jednu oko druge te dođe do nestanka struje.

"Mještani žele sami da uzmu stvari u svoje ruke i da granje malo podrežu kako ne bi zapinjalo za žice, ali ne smijemo bez naloga. Iz 'Elektrokrajine' govore da će doći ekipa koja će stabilizovati snabdijevanje električnom energijom, ali ona ne dolazi i mi se bojimo da će nam pregorjeti kućni aparati, a i život po mraku bez struje skoro svakodnevno nije baš lak", ističe Stančević.

Prema njegovim riječima, električna energija nekad čak nestaje bez ikakvih vidljivih razloga, a dodatna nevolja je i što su drvene bandere postavljene usred njive i pomjeraju se čim zaduva vjetar.

"Problem je što je u pitanju napon od 110 volti, pod kojim lako pregore kućni električni uređaji. Ako nemamo struju, propada nam cijela zimnica. Za šta smo mi radili čitave godine i sakupljali zimnicu, a onda nemamo struju da držimo stvari u zamrzivaču", upitao je Stančević.

Kako ističe, bandere su i nisko postavljene, te u slučaju prolaska ovim dijelom nekog većeg kamiona, postoji opasnost da pokida sve žice.

"Žalili smo se svima. Već dvije godine nam obećavaju da će to biti popravljeno, ali do sada se ništa nije promijenilo. Apelujemo na sve ljude koji mogu riješiti ovaj problem da nam pomognu kako bismo i mi imalo normalno snabdijevanje električnom energijom u 21. vijeku", naglašava Stančević.

Dodaje da je pred opšte izbore 2018. godine na ovom području napravljen stub za trafostanicu te spojen i betoniran, ali da od tada nema nikakve dalje realizacije i poboljšanja.

Iz "Elektrokrajine" su za "Nezavisne" rekli da u ovom zaseoku problemi sa napajanjem električnom energijom nastaju jer dalekovod od trafostanice do tog područja prolazi kroz veliku i gustu šumu te prilikom nevremena dolazi do kontakta rastinja sa vodom i povremenih neplaniranih isključenja.

"Dugoročno rješenje za stabilno snabdijevanje je završetak dalekovoda za novu trafostanicu i prebacivanje tamošnjih potrošača sa postojeće niskonaponske na srednjonaponsku mrežu. Za taj projekat postoji eleborat i u narednom periodu se planira njegova realizacija", poručili su iz "Elektrokrajine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije