BiH

U toku konsultacije o uspostavi digitalne potvrde o kovid statusu građana BiH

U toku konsultacije o uspostavi digitalne potvrde o kovid statusu građana BiH
Foto: Pixabay/Ilustracija | U toku konsultacije o uspostavi digitalne potvrde o kovid statusu građana BiH
Fena

SARAJEVO - Trenutno su u toku konsultacije svih nivoa vlasti kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Potvrđeno je to danas Feni u Ministarstvu civilnih poslova BiH uz pojašnjenje da se konsultacije vode uz koordinaciju tog ministarstva koje ima koordinacionu nadležnost u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

"Sve to čini se kako bi se došlo do učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja", pojašnjeno je u odgovoru Feni.

Ali, ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sistem za izdavanje Covid pasoša/Zelenog sertifikata bh. građanima, mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

O tom pitanju održan je sastanak 22. juna i s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH te su BiH prezentovani uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU (znači i BiH) za prepoznatljivost nacionalnih Covid-19 potvrda unutar EU.

Iz Ministarstva ističu da svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijeloj teritoriji BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje.

"Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima - potvrdama u vezi njihovog Covid-19 statusa", napomenuli su.

Takođe, u toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalima koji su to od BiH tražili, te će se preduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih nivoa vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid pasoša/Zelenog sertifikata u BiH.

"O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u BiH javnost će biti blagovremeno upoznata", najavili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije