BiH

Umro ratni načelnik policije Jasmin Guska

Umro ratni načelnik policije Jasmin Guska
Umro ratni načelnik policije Jasmin Guska

Ratni načelnik Centra javne bezbjednosti u Konjicu Jasmin Guska koji je povezivan sa ratnim zločinima nad Srbima u tom gradu jutros je preminuo, potvrdio je advokat Duško Tomić.

Tomić je naveo da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv desetak lica iz vojno-policijskog i političkog vrha ratnog Konjica i dodao da je odbrana jednog od osumnjičenih Miralema Macića najavila da će Guska biti jedan od glavnih svjedoka od kojeg će biti traženo da odgovara na pitanja o ratnim zločinima u Konjicu.

"To je čovjek koji se u gotovo svim izjavama brojnih Srba pominje da je učestvovao u brojnim zločinima vezanim za zlostavljanje, mučenje, protjerivanje i ubijanje srpskog življa", rekao je Tomić, koji je Macićev advokat.

On je dodao da je riječ o čovjeku koji je bio od velikog povjerenja Alije Izetbegovića i vrha SDA i da nije bio nevin što se tiče zločina u Konjicu o kojima je njegov klijent napisao i knjigu.

Prema Tomićevim riječima, Macić je pred Sudom BiH ranije priznao da je ubio jednog Srbina prema direktnoj naredbi Guske i zamjenika načelnika CJB u Konjicu Šefke Nikšića.

"Očigledno je to ostavilo traga na Gusku koji je u posljednje vrijeme doživljavao teške psihičke traume i izbjegavao razgovore sa Konjičanima", rekao je Tomić i dodao da je riječ o iznenadnoj smrti i da, prema iskazima lica iz Konjica, Guska nije bolovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije