BiH

Uspješni domaći pivrednici: Brendovi GMP i COMO osvajaju tržišta

Uspješni domaći pivrednici: Brendovi GMP i COMO osvajaju tržišta
Foto: N.N. | Uspješni domaći pivrednici: Brendovi GMP i COMO osvajaju tržišta

BANJALUKA - Nedavno je u Banjaluci otvoren ekskluzivni salon namještaja i dekoracija COMO. Pod istim imenom pokrenut je i vlastiti brend visokokvalitetnog namještaja, koji je plod višegodišnjeg truda, rada i iskustva uspješnog tima koji stoji iza dobro poznatog brenda i fabrike namještaja "GMP kompani".

GMP, s tradicijom u proizvodnji namještaja dugom preko 20 godina, niže uspjehe kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Naime, 70% proizvodnje ove fabrike izvozi se na tržište zemalja Evropske unije, što je zaista nevjerovatan uspjeh za jednu domaću kompaniju. Razgovarali smo s jednim od vlasnika Predragom Ćejićem, koji je, zajedno sa svojim timom, u ovom teškom periodu odlučio da pokrene i novi brend namještaja i salon namještaja COMO, koji je u Banjaluku donio preko 50 svjetskih brendova.

Kako su izgledali vaši počeci? S kakvim izazovima ste se suočavali na početku poslovanja i kakva iskustva nosite iz tog perioda?

ĆEJIĆ: Svaki početak je težak, pa je takav bio i naš prije 20 godina. Zapravo su teret početka najviše iznijeli naši roditelji, a mi smo uz njih učili kako da postavimo dobre temelje i kako da ostanemo istrajni u svojim nastojanjima - i u poslu i kao ljudi.

Da li ste mogli tada da pretpostavite da će preduzeće danas biti jedan od lidera u svojoj branši. Da li ste na početku imali cilj i ambiciju da stvorite ovako veliku kompaniju?

ĆEJIĆ: Iako smo maštali o tome da kompanija bude ovo što je danas, u početku smo bili više fokusirani na svakodnevno poslovanje. Cilj nam je bio da stvorimo kvalitetne proizvode i adekvatno odgovorimo na zahtjeve kupaca, a dalji razvoj situacije je došao sam od sebe, kao posljedica dugogodišnjeg truda i rada. Naravno, sve to se dešava uz pomoć naših zaposlenih, bez kojih se ništa ne bi moglo ostvariti. Svi radimo kao jedan tim, nastojimo da svaki dan budemo sve bolji i takva pozitivna radna atmosfera je i te kako doprinijela razvoju firme.

Koji su to postulati kojima se vodite? Da li se oni mijenjaju?

ĆEJIĆ: Vodimo se osnovnim životnim poukama, koje su nam naši roditelji prenijeli. Sve su to normalne podrazumijevane stvari kojih čovjek treba da se pridržava i u privatnom i u poslovnom svijetu, a ogledaju se prvenstveno u predanom i poštenom radu, povjerenju, lojalnosti, poštovanju svih radnika i saradnika. Ništa tu nema posebno, samo treba biti čovjek. To se nikada ne mijenja.

Pandemija virusa korona stvorila je brojne probleme u privredi. Kako ste se vi prilagodili novonastaloj situaciji?

ĆEJIĆ: Nije lako, kao ni bilo kome drugom, ali mi smo navikli na to da u poslu uvijek ima dobrih i loših vremena i da je veoma bitno ostati pribran i sačekati da se situacija ustabili, posebno vodeći računa o radnicima, kupcima i saradnicima.

Otvaranje salona COMO novo je poslovno poglavlje za vaše preduzeće u, globalno, veoma teškim vremenima za rad i privređivanje. Da li ste svjesni rizika koje ovaj izazov nosi?

ĆEJIĆ: Da, nažalost baš se tako zadesilo, da se u ovako čudnom i teškom periodu za poslovanje mi upuštamo u jedan veliki i ozbiljan projekat kao što je otvaranje ovakvog salona namještaja. Međutim, uprkos tome, nadamo se da će kupci prepoznati kvalitet proizvoda koji će ovaj salon da ponudi na našem tržištu te da većih problema uzrokovanih pandemijom neće biti.

Po čemu je COMO drugačiji od ostalih salona namještaja?

ĆEJIĆ: COMO će svojim kupcima ponuditi široku lepezu kvalitetnih proizvoda iz Italije, Njemačke, Holandije, Poljske, Turske i drugih razvijenih država, koji nisu dostupni u drugim radnjama, a koji će i te kako biti interesantni svima koji vole kvalitetne i inovativne, brendirane proizvode, bilo da se radi o garniturama, krevetima, kuhinjama, foteljama, kancelarijskom namještaju, dekoracijama ili bilo kojem drugom proizvodu koji će biti u ponudi. Posebno smo ponosni na domaće brendove koji se nalaze u našoj ponudi. U pitanju su snažni bh. brendovi koji su dokazali i potvrdili svoj kvalitet kako na domaćem tržištu, tako i u svijetu, osvajanjem nagrada na prestižnim sajmovima i izvozeći svoje proizvode na strana tržišta. Naš stručni tim je pažljivo odabrao svaki pojedinačni artikl i sigurni smo da ćemo kupcima pružiti potpuno novi nivo uživanja u opremanju svog životnog prostora.

Šta je bila vaša osnovna ideja kada je donesena odluka o otvaranju ovog salona?

ĆEJIĆ: Ideja je bila da stvorimo mogućnost da i naše stanovništvo ima priliku da lako dođe do proizvoda svjetskih brendova. Do kupaca je da odaberu proizvode po svom ukusu, a na nama je da njihove želje pretvorimo u stvarnost. U odabiru će im takođe rado pomoći naš tim arhitekata, koji će u skladu sa željama kupaca i karakteristikama prostora koje opremaju dati stručne savjete kako bi kupac što zadovoljniji izašao iz salona.

Osim salona, COMO je i nova linija proizvoda iz domaće radinosti. Šta je njena osnovna karakteristika i po čemu se izdvaja?

ĆEJIĆ: Tako je, COMO je linija proizvoda koju je uz puno truda, posvećenosti i inovativnosti stvorio naš tim za razvoj novih proizvoda. Odlikuje ga  jedinstven spoj funkcionalnosti, jednostavnosti i dizajna, i kao takav će, nadamo se, naći svoj put do kupaca kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Kakvi su vaši dalji poslovni planovi za budućnost?

ĆEJIĆ: Nastavljamo istim tempom širenja, rasta i jačanja proizvodnje. Nastavljamo konstantan rad na razvoju novih domaćih proizvoda koji će svojim kvalitetom i dizajnom biti konkurentni kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Naravno, mnogo će na nas uticati i dalji razvoj globalne zdravstvene situacije i ekonomskih dešavanja kao posljedice iste. Ipak, optimisti smo i vjerujemo da se novonastaloj situaciji možemo brzo prilagoditi i nadamo se da će se sve uskoro vratiti u svoje normalne tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije