BiH

Ustavni sud BiH: Zakon o lijekovima Republike Srpske van snage

Ustavni sud BiH: Zakon o lijekovima Republike Srpske van snage
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Ustavni sud BiH: Zakon o lijekovima Republike Srpske van snage

SARAJEVO - Kao što se i očekivalo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, potvrđeno je u Ustavnom sudu BiH.

Ove zakone Ustavni sud BiH razmatrao je na zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a "stavljanje van snage" Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi je privremena mjera. 

"Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu", saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim se između ostalog predviđa i osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru 2021. godine, međutim na taj Zakon na snagu je stupio tek krajem juna ove godine. 

Ranije, iz Vlade Republike Srpske istakli su da je donošenje Zakona motivisano prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva u izazovnoj situaciji i vremenu pandemije. 

Zanimljivo je da je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nedavno, praktično i najavio ovakvu odluku Ustavnog suda BiH, a iz OHR-a u nekoliko navrata isticali su da se tim Zakonom krši Ustav BiH. 

"Sačekaću odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa formiranjem agencije za lijekove Republike Srpske i tek onda ću djelovati", rekao je Šmit prije nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije