BiH

Predstavnički dom: Zvaničnici da izdvoje 20% plate za borbu protiv epidemije

Predstavnički dom: Zvaničnici da izdvoje 20% plate za borbu protiv epidemije
Foto: Ilustracija | Usvojen Prijedlog zakona: Zvaničnici da izdvoje 20% plate za borbu protiv epidemije

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv epidemije virusa korona.

Predlagači zakona su Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Ovim prijedlogom predviđeno je da se 20 odsto od ostvarene neto plate zvaničnika BiH izdvaja u poseban fond za borbu protiv epidemije virusa korona.

Prijedlogom zakona obuhvaćeni su svi imenovani zvaničnici i savjetnici u zajedničkim institucijama BiH, te sva druga lica koja imenuje Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo ili Savjet ministara, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i institucije koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, kojim se uređuje pitanje razlike plate i ostalih naknada u vezi sa obavljanjem poslaničkog i delegatskog mandata u parlamentu BiH.

Nakon dva negativna mišljenja Ustavnopravne komisije, danas je obustavljen postupak za prijedlog amandmana na Ustav BiH Dženana Đonlagića u vezi sa ostvarivanjem izbornog prava, dok je ovoj komisiji vraćen na razmatranje prijedlog više poslanika za donošenje amandmana na Ustav BiH kojim se briše član Ustava koji onemogućava smanjenje naknada zvaničnika BiH za trajanje mandata.

Poslanici su odbili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, a koji se odnosi na uvođenje moratorijuma na dalje povećanje specifične akcize na cigarete, a odbijen je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjrenja za elektronske transakcije.

Na ponovno komisijsko razmatranje vraćeni su Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, te Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa da se pet odsto ukupnog iznosa prikupljenog po osnovu akcize na duvanske prerađevine usmjeri u fondove solidarnosti Republike Srpske, Federacije BiH (FBiH) i nadležnoj instituciju u Brčko distriktu.

Zbog nedostatka entitetske većine na usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, koji je na prijedlog Savjeta ministara razmatran u prvom čitanju.

Podršku poslanika dobio je zaključak koji je predložio Predrag Kojović kojim se Savjet ministara obavezuje da u roku od sedam dana obezbijedi neophodna sredstva za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora.

Poslanici su podržali zaključak koji je predložio poslanik Nikola Lovrinović, a kojim se od Savjeta ministara traži da u roku od dva mjeseca dostavi sveobuhvatan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Usvojena je inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničke koisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plate za svaki mjesec u kom se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2019. godinu nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

U srijedu je završeno imenovanje članova interparlamentarnih grupa prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalja.

Poslanici su podržali inicijativu grupe poslanika da Predstavnički dom najkasnije u roku od 30 dana pokrene postupak izbora članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Predstavnički dom odbio je inicijativu Nenada Nešića da Savjet ministara sačini prijedlog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama BiH na način da s radom prestaje Komisija za koncesije BiH.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajedničkoj nabavci medicinskih protivmjera za BiH pdotpisanog u Sarajevu 9. aprila, kao i Sporazuma o zajmu (Hitni projekt za Kovid-19) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović narednu sjednicu ovog doma najavio je za početak jula. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije