BiH

Većina donijela odluku o budžetu, Babo poručio da je sve nezakonito

Većina donijela odluku o budžetu, Babo poručio da je sve nezakonito
Foto: Zlatan Čekić | Većina donijela odluku o budžetu, Babo poručio da je sve nezakonito

VELIKA KLADUŠA - Općinsko vijeće u Velikoj Kladuši usvojilo je danas na svojoj hitnoj sjednici godišnji budžet u iznosu od 22,4 miliona maraka, a zasjedanju opet nisu prisustvovali poslanici Laburističke stranke.

I ova sjednica je održana u hodniku ispred sale u kojoj se održavaju sjednice ovog predstavničkog tijela, koja je i danas, po nalogu Fikreta Abdića, općinskog načelnika, bila zaključana. Za usvajanje budžeta glasalo je 15 vijećnika iz parlamentarne većine koju čine Stranka demokratske akcije, Narodni evropski savez, Socijaldemokratska partija, Demokratska narodna zajednica i klub dva nezavisna vijećnika.

"Na ovaj način usvojili smo najvažniji dokument za funkcionisanje Velike Kladuše i odluku o njegovom izvršenju. Time smo izbjegli finansijsku blokadu i nadam se da će općinski načelnik ispoštovati našu odluku jer to je njegova zakonska obaveza", kazala je Bisenija Mušedinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Velika Kladuša.

U međuvremenu, saopćenjem se oglasio i Abdić, te naveo kako se radi o neformalnom i nezakonitom okupljanju dijela općinskih vijećnika. Abdić, kao i Laburistička stranka, čiji je on osnivač, smatraju kako je Mušedinovićeva nezakonito izabrana za predsjedavajuću, zbog čega su se obratili nadležnim institucijama i podnijeli krivične prijave protiv odgovornih.

"Konačnu odluku u ovom slučaju daće nadležne institucije, a sve radnje koje u međuvremenu poduzima određena grupa vijećnika predstavljaju grubo kršenje ustava, zakona i drugih obavezujućih propisa koji vijećnicima proizilaze iz njihovih mandata", stoji u saopćenju. Također, Abdić je poručio kako neće ispoštovati niti izvršavati odluke koje donosi, kako on smatra, neformalna grupa vijećnika mimo statuta i drugih akata Općinskog vijeća.

U međuvremenu, o ovom slučaju se oglasilo i Tužilaštvo USK, te navelo da istraga obuhvata niz kompleksnih radnji i da brzina njenog vođenja ovisi o više faktora. Naglašavaju da se tužilačka istraga ne može tretirati kao prethodno pitanje, od čijeg rješavanja zavisi rad i donošenje odluka drugih nadležnih organa, pa tako ni Općinskog vijeća Velike Kladuše.

U ovom trenutku nepoznato je kako će se razriješiti politička kriza u Velikoj Kladuši, koja je započela krajem januara ove godine, kada su do tada vladajući laburisti, čiji je osnivač Abdić, otišli u opoziciju, a parlamentarnu većinu formirala pomenuta koalicija, te izabrala novo rukovodstvo Općinskog vijeća. Dvije strane optužuju jedna drugu za nezakonite radnje, pa je podneseno više krivičnih prijava Tužilaštvu USK i drugim nadležnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije