BiH

Vidović: Cilj je uvesti poreske olakšice po osnovu ulaganja

Vidović: Cilj je uvesti poreske olakšice po osnovu ulaganja
Foto: Arhiva | Vidović: Cilj je uvesti poreske olakšice po osnovu ulaganja

BANJALUKA - Cilj Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit jeste uvođenje poreskih olakšica po osnovu ulaganja, s ciljem pospješivanja investiranja u proizvodne djelatnosti i njenog stimulisanja, izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Vidovićeva je rekla da je izmjenama i dopunama propisano da poreski obveznik može da izvrši umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti.

"Nacrtom zakona je definisana i izmjena koja se odnosi na amortizaciju stalne imovine koja nije u vlasništvu poreskog obveznika, ali pod uslovima da ulaganja koja je izvršio u tuđu stalnu imovinu koju koristi povećavaju nabavnu vrijednost sredstva, a koja ne umanjuje zakupninu definisanu ugovorom o zakupu", rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da je za utvrđivanje osnovice poreza na dobit značajna novina da se u oporezive prihode ne uključuju prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja, koji su u prethodnim poreskim periodima bili uključeni u poresku osnovicu, a nisu bili priznati kao rashod u poreskom bilansu.

"Nacrtom je propisana i odredba o rashodu po osnovu umanjenja vrijednosti zaliha po osnovu usklađivanja vrijednosti, koje se priznaje u poreskom periodu u kojim su te zalihe prodate, odnosno otpisane", dodala je Vidovićeva.

Ona je napomenula da su izmjene i dopune Zakona proizašle iz konsultacija Vlade Republike Srpske sa poslovnom zajednicom o mjerama koje predstavljaju stimulans i olakšavaju poslovanje poreskih obveznika koji obavljaju proizvodne djelatnosti.

Narodna skupština razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije