BiH

Višković: Pojedini doživjeli kao da je pandemija došla do kraja, nije

Višković: Pojedini doživjeli kao da je pandemija došla do kraja, nije
Foto: Dražan Pozderović | Višković: Pojedini doživjeli kao da je pandemija gotovo došla do kraja, nije

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković apelovao je da se građani i dalje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, te ukazao da je alarmantan podatak da se za dva dana u zdravstvenim ustanovama gotovo udvostručio broj kovid pacijenata.

Višković je rekao da na znatno pogoršanje epidemiološke situacije u ovoj sedmici ukazuje opuštanje građana, te da je potrebno preduzeti aktivnosti da bi se uvidjeli eventualni propusti.

On je naveo da veliki broj građana poštuje epidemiološke mjere, dok je određen broj njih posljednja dešavanja i odluke, poput onih da se ne nose maske na otvorenom, da je dozvoljena muzika uživo u ugostiteljskim objektima, te početak vakcinacije, doživio kao da je pandemija gotovo došla do kraja.

"Nažalost, nije, jer nas posljednji brojevi zabilježeni ovih dana upozoravaju da se moramo uozbiljiti, kako ne bismo morali uvoditi i neke restriktivnije mjere. Analiziraćemo situaciju i nećemo preduzimati ništa na prečac. Pozivam građane da razumiju da je virus korona još među nama i da se u skladu sa tim ponašaju, odnosno da se i dalje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera", istakao je Višković.

On je za ATV rekao da od ponašanja i odgovornosti građana zavisi da li će biti vraćene neke od epidemioloških mjera i istakao da je to zajednička borba.

Višković je podsjetio da je struka rekla da je dejstvo vakcine ograničeno, te da traje šest mjeseci do godinu dana, ali da niko ne može da predvidi koliko će pandemija trajati.

"Vakcinacija nam omogućava samo da posljedice virusa korona budu manje, da bude manje zaraženih, manji pritisak na zdravstveni sistem, ali i da spasimo živote", rekao je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ispunjava svoja obećanja kada je riječ o nabavci vakcina, te da je već u februaru stigla prva količina vakcina za 1.000 građana, dok je 1. marta stiglo i 20.000 doza komponente jedan iz Rusije.

"Do polovine marta ćemo dobiti i komponentu dva, te ćemo nastaviti proces imunizacije u skladu sa akcionim planom", rekao je Višković.

On je napomenuo da će doze vakcina stizati sukcesivno, jer je veliki pritisak na proizvođačima vakcina.

Višković je pozvao građane Republike Srpske da se što više pridržavaju propisanih epidemioloških mjera dok ne bude izvršena značajnija vakcinacija stanovništva protiv virusa korona.

"Potrebno je da izbjegavamo okupljanja u zatvorenom prostoru sa puno lica gdje se možemo zaraziti. Pozivam građane Republike Srpske da se vakcinišu jer ćemo tako izvjesno vrijeme biti zaštićeni od korona virusa", poručio je Višković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije