BiH

Zvizdić nakon susreta sa Hanom: Preko 96 odsto odgovora je usaglašeno, a 85 odsto prevedeno

Zvizdić nakon susreta sa Hanom: Preko 96 odsto odgovora je usaglašeno, a 85 odsto prevedeno
Foto: Arhivska fotografija | Han i Zvizdić o važnosti zakona o akcizama

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara nakon susreta s Johanesom Hanom, komesarom za proširenje EU koji boravi u posjeti BiH, rekao je da je informisao komesara o upitniku i dosadašnjim stepenom realizacije. Nada se da će taj posao završiti do kraja ove godine.

 Kako je naveo Zvizdić, preko 96 posto odgovora je usaglašeno, a 85 posto prevedeno. Takođe je informisao Hana i o akcizama te prijedlogu zakona o depozitu u bankama.

Zvizdić je rekao da će se usvajanjem zakona o akcizama otvoriti nove investicije i izrazio nadu da će Han danas na sastanku sa liderima stranaka ukazati na važnost usvajanja ovog zakona.

Razgovarano je i o projektima koji će biti jedinstveni za region i omogućavati bolji protok robe i kapitala. Zvizdić I Han su takođe razgovarali i o aktiviranju MAP i ako to nije nadležnost Hana.

Johanes Han, evropski komesar je rekao da je njegova želja bila da dođe u posjetu BiH i još jednom podsjeti na perspektive ove zemlje. Zadovoljstvo je čuti da je cijeli niz važnih mjera pred okončanjem, rekao je Han i dodao da je najvažnija mjera dostavljanje upitnika kako bi i “mi zadržali dinamiku s naše strane”.

Važna mjera su i strategija, rekao je Han I dodao da je jedna od takvih mjera i ruralna strategija.

Svrha takvih dokumenata je da omogući odgovornima da imaju pravce, rekao je Han i naglasio da nepostojanje takvih mjera blokira i nova zapošljavanja.

Ista stvar važi i za usvajanje zakona o akcizama, istakao je Han i ponovio da je to odluka koju je ova zemlja donijela I što će biti način kako razvikati putnu infrastrukturu.

Ponovo ću ostati optimista  i izraziti nadu da će se neke odluke donijeti po dogovoru, ponovio je Han.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je ovo o peti pokušaj da se dogovore o zakonu o akcizama i da je to sad na liderima i parlamentarcima. Još jednom je rekao da je bio protiv ovog zakona kao i ministri iz Saveza za promjene.

Vezana vijest: Evropski komesar u Sarajevu: BiH od Hana očekuje vjetar u leđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije