Društvo

50 porodica raseljenih osoba i povratnika dobilo krov nad glavom

50 porodica raseljenih osoba i povratnika dobilo krov nad glavom
Foto: Velibor Tripić | 50 porodica raseljenih osoba i povratnika dobilo krov nad glavom

BANJALUKA - Pedeset porodica raseljenih osoba i povratnika danas je u banjalučkom naselju Ada dobilo krov nad glavom, kada su im na svečanoj ceremoniji podijeljeni ključevi za njihove nove stanove.

Ceremoniji dodijele ključeve porodicama koje su zbrinute nakon 28 godina, prisustvovali su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Davor, Pranjić, potpredsjednik Republike, Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, i predsjednik Skupštine grada Banja Luka, Ljubo Ninković. Prisustvovao je Davor Čordaš, direktor republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije, a ispred donatora prisustvovao je i Đanluka Vanini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU.

Višeporodični stambeni objekat u naselju Ada izgrađen je u okviru Regionalnog stambenog programa.

Radi se o projektu koji je ostvaren uz pomoć zahvaljujući donatorskim sredstvima Evropske unije, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, kao i drugih donatora.

Investicija je vrijedna četiri miliona maraka a grad Banjaluka je obezbijedio zemljište i takse. 

U ime donatora obratio se Vanini.

"Drago mi je što sam ovde danas sa vama i jako sam sretan što će porodice naći mir i stabilnost u svojim novim domovima", kazao je Vannini.

Kazao je da ovaj regionalni stambeni program izuzetan primjer uspješnog zajedništva i put ka miru i stambilnosti regiona.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je obišao novu zgradu u Adi u kojoj će se ubrzo useliti porodice.

"Zahvaljujem se svima koji su pomogli ovom projektu. Mislim da je ovo dobra prilika da ruješimo pitanje smještaja raseljenih lica i da ovo dalje bude naš prioritet u međunarodnim programima", kazao je Dodik.

Gradonačelnik Draško Stanovuković je kazao da je velika čast biti domaćin ovako velikog i značajnog događaja.

"Kada nekome rješite stambeno pitanje, vi ste njemu riješili život", poručio je Stanivuković.

Za finansiranje stambenih projekata i podrške provođenja programa donatori su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona eura odnosni na projekte u cijeloj BiH. Glavni donator je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije su osigurale vlade SAD-a, Njemačke, Novrveške, Italije, Švajcarske i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije