Društvo

Aćimović za "Nezavisne": Institut će preporučiti ograničavanje okupljanja u Srpskoj

Aćimović za "Nezavisne": Institut će preporučiti ograničavanje okupljanja u Srpskoj
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Aćimović za "Nezavisne": Institut će preporučiti ograničavanje okupljanja u Srpskoj

​BANJALUKA - Preporuka Instituta za javno zdravstvo RS je da se u narednih 14 dana ograniče okupljanja, rekla je Jela Aćimović, pomoćnih direktora za medicinska pitaja Instituta za javno zdravstvo RS za "Nezavisne novine".

"Svjedoci smo da se ne poštuju mjere koje su na snazi i na to moramo obratiti pažnju. Naše mišljenje je da u narednih 14 dana treba ograničiti okupljanja", rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da akcenat treba biti poštovanje postojećih mjera koje su na snazi.

"Nikada brže širenje virusa korona nismo imali i brže razvijanje talasa. U svijetu je za mjesec i po dana soj omikron od prvog slučaja došao do više od 20 miliona", kazala je Aćimovićeva.

Istakla je da je procjena da jedna osoba zaražena omikron sojem može da zarazi 15 drugih ljudi.

"S obzirom na veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, ljudi idu na bolovanja zbog čega trpi radni proces", navela je Aćimovićeva.

Dodala je da ovo ne bi nazvala pooštravanjem mjera, već više poštovanjem onoga što govore da je neophodno već dvije godine.

"Ako poštujemo mjere koje već postoje puno smo uradili, takođe primanje vakcine, naročito buster doze ima veliki značaj i na to moramo apelovati", zaključiča je Aćimovićeva za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije