Društvo

Komisija Vlade FBiH dala rok dobavljačima vakcina do sutra u 16 sati

Komisija Vlade FBiH dala rok dobavljačima vakcina do sutra u 16 sati
Foto: Tanjug/AP | Ad hok komisija Vlade FBiH dala rok dobavljačima vakcina do sutra u 16 sati

SARAJEVO – Ad hok komisija koju je formirala Vlada FBiH kako bi krenula u direktnu nabavku vakcina, donijela je zaključak kojim dva odabrana dobavljača, "MGM Farm" Kakanj i "KrajinaGroup", ali i dobavljači koji su u međuvremenu poslali svoje ponude, imaju rok sutra do 16 sati da pošalju svu dokumentaciju Zavodu.

Hitni sastanak sazvan je nakon problema koji su se pojavili tokom vikenda s odabranim dobavljačima, odnosno zbog činjenice da federalni Zavod za javno zdravstvo još uvijek nije potpisao ugovore o nabavci vakcina sa njima.

U kabinetu premijera Novalića potvrđeno je da su danas po hitnom postupku potpisana sva pisma namjere dobavljačima, njih ukupno 11, a na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravstvo kome dobavljači i dostavljaju svoje ponude.

Naime, tokom vikenda, nakon informacija da "MGM Farm Kakanj" i "KrajinaGroup" ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku vakcina jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima, Zavodu su se javili novi ponuđači: "Bosnalijek", "Oktal Pharm" i "Medimpex", koji su se obavezali da će do sutra, uz "MGM Farm" Kakanj, "KrajinaGroup" i "Tuzla Farm", dostaviti potrebnu dokumentaciju.

"Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrijedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Evropa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju vakcine. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Siguran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo", kazao je Novalić.

O zaključcima ad hok tima će biti informirana Vlada Federacije na vanrednoj telefonskoj sjednici koja je zakazana za 18 sati.

Nermin Granov, doktor hiriruških disciplina na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kazao je  danas u toku hitne sjednice Skupštine KS da je  strašna činjenica da je u protekla 24 sata od posljedica kovida umrlo 60 osoba.

Dodao je da je situacija teška, te da je jutros  posljednji krevet s kiseoničkom potporom popunjen te da se pribojavaju scenarija u kojem će smrtnost biti između 10 i 20 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije