Društvo

Ambasada SAD Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina

Ambasada SAD Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina
Foto: Arhiva | Ambasada SAD Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina

SARAJEVO - Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobio je pismo iz Ambasade SAD u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću ulogu u svijetu što se tiče inovacija i sposobnosti brzog reagovanja na krizu.

"Američka kompanija Johnson & Johnson, Moderna i  Pfizer proizvode vakcine protiv kovida u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta u ovom dopisu vam dostavljamo kontakt informacije za svakog proizvođača pojedinačno, te apelujem na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku vakcina", stoji u pismu.

U pismu Tegeltiju obavještavaju da su ove kompanije svjetski lideri i imaju iskustvo u radu sa nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom BiH.

"Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da BiH ima složenu administrativnu strukturu u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglasiti da nijedan pojedinačni organ u BiH nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina. Takođe treba da im objasnite da pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam kovaks, vlade i javne institucije u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, te distrikt Brčko, takođe imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo  i zaštitu građana od zaraznih bolesti pripada ovim nivoima vlasti", navedeno je u pismu.   

U pismo stoji da Sjedinjene Države žele naglasiti koliko je važno da svi nivoi vlasti u BiH rade zajedno na prevazilaženju prepreka nabavci vakcina.

"Kovid 19 ne zaustavlja se na unutrašnjim linijama razgraničenja, niti bi one trealo da su prepreka saradnji za nabavku vakcina",  stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u BiH.

Iz Službe za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu za "Nezavisne" su naveli da se Amerika "stara da bh. vlasti znaju kako doći do kompanija kako bi direktno nabavile vakcine".

"Sjedinjene Američke Države i njihov privatni sektor nastavljaju biti svjetski lideri u inovacijama i sposobnosti brzog odgovora na krizu. Danas, američke kompanije, Pfizer, Moderna, te Johnson and Johnson proizvode COVID-19 cjepiva u rekordnim količinama. Staramo se da bosanskohercegovačke vlasti znaju kako doći do ovih kompanija da bi izravno nabavile prijeko potrebna cjepiva. Ambasada SAD ne komentariše pregovore komercijalne prirode, naveli su za "Nezavisne" iz Službe za odnose s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije