Društvo

Apsurdne stavke u oglasima: Informatičarima traže dokaz o poznavanju rada na računaru

Apsurdne stavke u oglasima: Informatičarima traže dokaz o poznavanju rada na računaru
Foto: N.N. | Apsurdne stavke u oglasima: Informatičarima traže dokaz o poznavanju rada na računaru
Bojana Živanić

BANJALUKA - Oglasi za posao gdje se licima sa zvanjem profesora informatike i računarstva traže dokazi o poznavanju rada na računaru, kao i oni gdje se profesorima engleskog jezika traže dokazi o aktivnom poznavanju engleskog jezika nisu rijetkost, iako su apsurdni.

"Uz prijavu na konkurs kandidati prilažu kopije diplome o završenoj školskoj spremi, uvjerenje o položenom stručnom ispitu, uvjerenje o radnom iskustvu i dokaz o aktivnom znanju engleskog jezika", stoji u jednom oglasu na internetu.

Traženje dokaza o aktivnom znanju engleskog jezika u pomenutom oglasu ne bi bilo ništa čudno da se na isti ne mogu prijaviti i svršeni studenti studijskog programa engleski jezik i književnost, te da oni nisu izuzeti.

S.M., profesor informatike iz Brčkog, kazao je da su mu prilikom konkursa za posao za mjesto višeg stručnog saradnika analitičara u policiji Brčko distrikta tražili da ima dokaz o poznavanju rada na računaru.

"Iako sam prilikom konkursa za tu poziciju priložio diplomu profesora informatike, na testiranju su mi tražili dokaz o poznavanju rada na računaru. Sva sreća pa sam kod sebe imao indeks te sam mogao da pokažem da sam položio određene predmete, inače bih bio diskvalifikovan", naglasio je on.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, tvrdi da se licima koja su završila engleski jezik i književnost, kao i onima koji su završili informatiku ili neki od smjerova iz kojih se vidi da su informatički obrazovani, ne traže dokazi o poznavanju rada na računaru ili engleskog jezika.

"Kod navedenih smjerova je diploma o završenoj školskoj spremi dokaz o poznavanju engleskog jezika ili poznavanju rada na računaru. Dešava se da dokaz o poznavanju npr. rada na računaru ne dostavi lice koje je završilo neki od smjerova na Prirodno-matematičkom fakultetu jer smatra da se podrazumijeva da poznaje rad na računaru", ističe Akšamija za "Nezavisne".

 Dodao je da se, ukoliko je neko npr. matematičar, ne mora obavezno značiti da poznaje i rad na računaru, te da takva osoba mora dostaviti potreban dokaz.

U agenciji Posao.ba kazali su da u dosadašnjoj praksi nisu imali slučajeva gdje su za lica koja posjeduju diplomu profesora informatike ili engleskog jezika poslodavci tražili dokaz o poznavanju engleskog jezika ili rada na računaru.

V.T. iz Gradiške je kazala da su njenoj poznanici prilikom konkursa za posao tražili dokaz o poznavanju rada na računaru iako je završila informatiku.

"Zar nije poražavajuće to što od djevojke koja je bila vrstan student na državnom fakultetu traže dokaz o poznavanju rada na računaru? Stalno traže neke papire na konkursima, a na kraju često presudi štela", kazala je V.T.

U agenciji "Spektar" su rekli da nisu imali takvih slučajeva jer, kako kažu, njihovi klijenti imaju mogućnost da samostalno provjere sve sposobnosti kandidata koji se prijavljuju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije