Društvo

Bh. robijaši često se ne vraćaju među rešetke

Bh. robijaši često se ne vraćaju među rešetke
Foto: Anadolija, Ilustracija | Bh. robijaši često se ne vraćaju među rešetke
N.N.

SARAJEVO - Prema dostupnim informacijama na području Federacije BiH tokom 2018. godine 15 osuđenih osoba je zloupotrijebilo vanzavodske pogodnosti ili prekid kazne te je za njima raspisana potjernica.

To je potvrđeno za N1 iz Federalnog ministarstva pravde.

Kako su pojasnili iz Ministarstva, od navedenog broja najveći broj je u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica - ukupno sedam osuđenih osoba. Od navedenog broja šest osuđenih osoba je zloupotrebilo prekid kazne, koji im je odobrio nadležni sud, a jedan osuđenik je zloupotrebio kućni zatvor sa elektronskim nadzorom. Od ukupno sedam navedenih osuđenih osoba, dvojica su vraćena u Zavod.

''U pojašnjenju Ministarstva piše da su u KPZ Tuzla su bile dvije zloupotrebe. Jedna osuđena osoba se nije vratila sa prekida kazne, a jedan osuđenik je zloupotrebio kućni zatvor sa elektronskim nadzorom. Jedna osoba je vraćena u Zavod

U KPZ Bihać su bile dvije zloupotrebe. Jedna osuđena osoba se nije vratila sa prekida kazne, a jedan osuđenik je zloupotrebio vanzavodske pogodnosti. Obe osuđene osobe osoba su vraćene u Zavod.

U KPZ Busovača su bile dvije zloupotrebe vanzavodskih pogodnosti. Osuđene osobe osoba nisu još vraćene u Zavod. U KPZ Sarajevo- Odjeljenje Ustiklina su bile dvije zloupotrebe. Jedna osuđena osoba se nije vratila sa prekida kazne, a jedan osuđenik je zloupotrijebio vanzavodske pogodnosti. U KPZ Mostar nije bilo zloupotrebe vanzavodskih pogodnosti niti osuđenih osoba u bjekstvu po drugom osnovu kao ni u KPZ Orašje'', potvrđeno je.

Iz Ministarstva su otkrili da se tokom 2017. godine ukupno 13 osoba vodilo u bjekstvu od čega u KPZ Zenica devet i svi su privedeni u Zavod.

''U KPZ Tuzla jedna osuđena osoba je zloupotrijebila prekid kazne i nije još privedena. U KPZ Bihać jedna osuđena osoba je zloupotrebila prekid kazne i ista je provedena u Zavod. U KPZ Sarajevo evidentirana su dva samostalna udaljavanja sa Objekta Igman.

U KPZ Mostar u 2017. godine jedna osoba je zloupotrebila prekid kazne i sama se javila na daljnje izdržavanje kazne zatvora.

Najveći broj bjekstava se odnosi na tzv. zloupotrebu vanjskih pogodnosti (izlazaka u grad, vikenda i godišnjeg odmora) kada osuđene osobe samovoljno odluče da se ne vrate u Zavod na vrijeme i kada se za njima angažira potjera ili raspisuje potjernica preko nadležnih policijskih organa. Osuđene osobe često zloupotrebe i prekid kazne koji im odobri nadležni sud, te se na taj način nalaze u bjekstvu. Rijetki su, ali se dešavaju slučajevi bjekstva (pokušaji bjekstva) prilikom sprovođenja zatvorenika na Sud, tokom boravka na liječenju van Zavoda iz zdravstvene ustanove. Tokom 2017. godine jedna pritvorena osoba imala je organizovan bijeg iz pritvorske jedinice KPZ PT Sarajevo, ali je privedena od strane nadležnih organa'', kazali su u Federalnom ministarstvu pravde.

Podsjećamo, sarajevska policija krajem prošle sedmice uhapsila je Adnana Šeraka, bjegunca iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici. Šerak se nalazio na slobodi, jer je uvažen njegov zahtjev za prekidom izdržavanja kazne. No, nakon istekla predviđenog roka od mjesec dana, nije se vratio u zatvor. On je služio kaznu zbog ranije počinjenog krivičnog djela pokušaja ubistva.

Veliku pažnju bh. javnosti prije nešto više od godinu dana privuklo je bjekstvo Amela Sejfovića iz zatvora u Sarajevu. On je nakon nekoliko dana uhapšen u blizini Visokog.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije