Društvo

BiH dobila potvrdu: Od sredine februara dolaze prve doze vakcina

BiH dobila potvrdu: Od sredine februara dolaze prve doze vakcina
Foto: Tanjug/AP | BiH dobila potvrdu: Od sredine februara dolaze prve doze vakcina

SARAJEVO - Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH danas je stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

"Veoma smo sretni što možemo podijeliti s vama pismo direktora Kovaksa, u kojem se nalaze posljednje informacije o distribuciji vakcina za BiH putem Kovaks mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodjelu koja je direktno kreirana prema BiH", saopšteno je iz Ministartstva civilnih poslova.

Iz ovog Ministarstva su naveli kako im se GAVI zahvalio za "sav napor i trud koje su kontinuirano ulagali kako bi vakcine stigla do BiH."

Istaknuto je kako se radi samo o prvoj alokaciji za BiH. Riječ je o vakcinama koja su dobila potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH primiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcine AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije