Društvo

BiH dočekala najmanje oboljelih u jednom danu

BiH dočekala najmanje oboljelih u jednom danu
Foto: V. STOJAKOVIĆ | BiH dočekala najmanje oboljelih u jednom danu

BANJALUKA - Najmanji broj slučajeva zaraženih virusom korona u posljednja dva mjeseca zabilježen je današnjim podacima, kada je za 24 sata u BiH registrovano samo 10 novooboljelih.

U tom periodu u RS od 489 laboratorijskih uzoraka, virus korona potvrđen je kod osam osoba, dok su u Federaciji BiH testirana 373 uzorka te registrovana samo dva nova slučaja.

Kada su u pitanju rezultati testiranja u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS, novi virus je potvrđen kod pet ženskih osoba i tri osobe muškog pola.

"Dvije žene su srednje životne dobi, a tri starije. Jedan muškarac je starije životne dobi, dok su dva muškarca srednje", navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Zanimljivo je da u Banjaluci nakon dužeg perioda nije bilo novozaraženih, a među osam novih slučajeva su dvije osobe iz Doboja i Modriče, i po jedna iz Gacka, Gradiške, Teslića i Prijedora.

"Pet osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima. Jedna osoba je hospitalizovana, dok će ostale biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama", pojašnjava se u saopštenju.

Takođe, u 24 časa Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona, a iz UKC RS su naveli da je preminula sedamdesetjednogodišnja ženska osoba, a iz Bolnice Prijedor da je preminula osamdesetjednogodišnja ženska osoba.

Obje preminule osobe su imale više hroničnih udruženih oboljenja.

Kada je riječ o FBiH, novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno u Tešnju.

U tom gradu je preduzeće "Koža-komerc" prekinulo rad nakon što su svi zaposleni dobili rješenja o samoizolaciji, jer je kod nekoliko radnika potvrđen virus korona, a ukupno je u opštini Tešanj zaraženo 17 osoba.

Kada je riječ o ukupnom broju zaraženih u BiH, prema jučerašnjim podacima Ministarstva civilnih poslova potvrđen je 2.401 slučaj virusa korona, oporavilo se 1.680, a preminule su 144 osobe, dok su ukupno testirane 59.532 osobe.

Od tog broja u Republici Srpskoj infekcija je potvrđena kod 1.359 osoba, oporavljene su 754, preminule 102, a testirano je 24.476 osoba.

Podsjećamo da su se do juče u UKC liječile 72 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona, a na Odjeljenju Covid-19 bilo je hospitalizovano 29 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji bio jedan pacijent.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinut je 51 pacijent sa kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 13 pacijenata, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru 18 pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči su dva pacijenta i u bolnici u Gradišci šest pacijenata.

U Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalaze se 123 osobe, 21 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, jedna osoba je u Domu učenika u Bijeljini i 29 osoba je u Domu učenika u Doboju, kod kojih je potvrđen pozitivan test, a nemaju simptome kovida-19.

Kada je u pitanju Federacija BiH, zaražene su 1.022 osobe, umrlo ih je 38, oporavljeno 910, a testirano ukupno 34.322.

Prema podacima, u Brčko distriktu zaraženo je 20 osoba, umrle su četiri, oporavljeno je 16, a testirane 734 osobe.

Nadležne institucije su još jednom apelovale na građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije