Društvo

BiH neće uvoditi PCR test prilikom ulaska u zemlju

BiH neće uvoditi PCR test prilikom ulaska u zemlju
Foto: Nedžad Uglješa | BiH neće uvoditi PCR test prilikom ulaska u zemlju
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, kazala je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i premijera RS i FBiH Radovana Viškovića i Fadila Novalića, a kojem je prisustvovala i ona, da BiH neće uvoditi PCR testova prilikom ulaska u BiH.

"Razgovarali smo i o pooštravanju mejra za ulaske u BiH i  mogućnost uvođenja PCR testova i došli do zaključka da nema potrebe za  njihovim uvođenjem jer svakako državljanima ne možemo ograničiti ulazak. Kontrolirati ulazak zahtijeva jak angažman i zadravstvenih djelatnika i inspektorata. Mjere su dovoljno jake i stroge i svi ih se moraju pridržavati", kazala je Gudeljević.

Gudeljević je rekla da je razgovarano i o nabavci vakcina i o tome što BiH očekuje.

"Javnost je već upoznat da je konačno proradio Kovaks mehanizam. Naravno da nismo zadovoljni, jer nam je rečeno da će vakcine iz ovog mehanizm biti dostupne u prvom kvartalu", kazala je Gudeljević.

Rekla je da rade na tome da ubrzaju drugi kvartal  i da su svakodnevno u komunikacij i sa predstavnicima Kovaks mehanizma, EU i svih onih koji su uključeni u nabavku.

"Jutros smo dobili informaciju da će AstraZeneca doći  22. aprila, i to 81.000 doza. Počinju stizati količine i najbitnije je da nam redovno stiže dovoljan broj količina koje naše zdravstvene institucije potroše na vrijeme. Ono što je zateklo i mene je da ćemo dobiti više od 100.000 doza Pfizera do kraja šestog mjeseca", kazala je Gudeljević.

Najavila je da će u okviru EU mehanizma u drugom kvartalu biti isporuke vakcina za BiH.

"Potpisali smo grant s EU u iznosu od 13,7 miliona eura, koje će BiH za nabavku cjepiva", rekla je Gudeljević.

Ističe da je BiH u pregovorima s Austrijom, koja je zadužena u ime EU za isporuku vakcina zemljama zapadnog Balkana.

"Tu očekujemo oko 140.000 Pfizer cjepiva. Juče smo i Poljskoj potvrdili da ćemo stupiti u pregovore, a Poljska nudi 380.000 do AstraZenece", rekla je Gudeljević.

Razgovarano je i o aktiviranju koordinacionog tijela pri Vijeću ministara kojem je tokom prošle godine bio otežan rad.

Dodaje da će biti izmijenjeni članovi tog tima i da će početi s radom.

Na pitanje novinara da li osjeća odgovornost što BiH nema vakcine i većinu koju ima su donirane, Gudeljević je rekla da je učinila sve što je u nadležnosti Ministarstva.

"Nije moja krivica što u BiH ne postoji zkaon na državnoj razini koji dozvoljava da Minsitarstvo civilnih poslova vrši imunizaciju", kazala je Gudeljević.

Dodala je da nije spremna kršiti Ustav i zakon, te da je čista i učinila je sve što je u nadležnosti.

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske rekao je da je razgovarano kako i na koji način obezbijediti da građani BiH za predstojeće praznike poštuju mjere.

"Dobili smo određene zadatke“, rekao je Šeranić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije