Društvo

Čime je sve opterećeno mentalno zdravlje građana BiH

Čime je sve opterećeno mentalno zdravlje građana BiH
Foto: Nataša Tadić | Čime je sve opterećeno mentalno zdravlje građana BiH

TUZLA - Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se danas i to pod sloganom "Učinimo mentalno zdravlje i dobrostanje za sve globalnim prioritetom".

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Feniks" danas je u Tuzli skrenulo pažnju na trenutno mentalno zdravlje stanovnika BiH.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje od 1992. godine.

U Tuzli već godinama djeluje Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Feniks" koje radi na promociji i očuvanju mentalnog zdravlja.

Grozdan Grozdanović u Udruženje se učlanio prije 11 godina po preporuci doktora.

"Dođu crne misli, čovjek ne bude rasopložen pa kaže da mu se više ne živi, nema prebijene pare. Ja takvima kažem da dođu ovdje, da pričamo. Uloga mentalnog zdravlja je ogromna. Ako to ne funkcioniše, onda ne funkcioniše ni pojedinac ni društvo. Svakome bih preporučio, ko ima problema sa mentalnim zdravljem, da se bavi sportom, izlazi u prirodu, baštu, da vozi bicikl", kazao je Grozdanović.

Koliko je važno fizičko zdravlje, tako je važno i mentalno, tvrde stručnjaci.

Stoga je potrebno poduzeti određene aktivnosti u očuvanju zdravlja, a tu bitnu ulogu igraju mediji.

"Ukoliko neko razvije mentalni poremećaj, dobije adekvatnu pomoć, oporavak je moguć. Cilj nam je da mediji u tom pravcu djeluju i tome izvještavaju. Da se oslobode stigmatizirajućeg jezika, itd. Bitno nam je da mediji budu partneri u ovoj promociji mentalnog zdravlja", rekla je prof. dr Esmina Avdibegović, šef Stručnog odbora Udruženja "Feniks".

Faktori rizika za mentalno zdravlje su siromaštvo, nasilje, rat, strahovi od energetske krize, ali i razne prirodne katastrofe poput pandemije.

Izvještaj iz 2020. za BiH pokazuje da je porastao broj anksioznih poremećaja.

"Posebno na stanovnike BiH utiču slike rata u Ukrajini koji ih podsjećaju na rat koji su preživjeli i stvara dodatni psihološki teret. Mentalno zdravlje je dodano opterećeno i porukama iz predizborne kampanje", tvrdi Bojan Šošić, psiholog i dodaje:

"Prijeko je potrebno promijeniti kurs u komuniciranju sa javnošću preko medija. Mi moramo insistirati na tome da se poruke naših političkih lidera fokusiraju na budućnost ove zemlje, na njenu evropsku perspektivu u boljem i zdravijem svijetu kojem se nadamo skupa i globalno. I da kroz takvu komunikaciju, političari odraze, ne samo političku, već ljudsku odgovornost prema mentalnom zdravlju građana ove zemlje", poručio je Šošić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije