Društvo

Desetine rizičnih puteva tokom zime

Desetine rizičnih puteva tokom zime
Desetine rizičnih puteva tokom zime

BANJALUKA - U BiH postoje desetine rizičnih dionica puteva, koje u zimskom periodu budu okovane ledom ili zatrpane snježnim nanosima i tako predstavljaju opasnost po sve učesnike u saobraćaju.

Te dionice regionalnih i magistralnih puteva u BiH su većinom planinski prevoji na većoj nadmorskoj visini, koji su izloženi obilnijim snježnim padavinama i niskim temperaturama tokom zime. Iz tog razloga saobraćajni stručnjaci upozoravaju vozače da preko takvih dionica moraju biti posebno oprezni, te da obavezno moraju sa sobom imati zimsku i dodatnu opremu, kako bi prebrodili eventualne poteškoće na putevima izazvane ledom i snježnim nanosima.

Kako su nam kazali u Auto-moto savezu (AMS) RS, na području ovog entiteta postoji osam tako rizičnih dionica magistralnih i regionalinih puteva. Oni su naveli da su to putevi na kojima u zimskom periodu ima najviše leda i snijega, odnosno snježnih nanosa.

"To su magistralni putevi Foča - Gacko, preko prevoja Čemerno, zatim Foča - Istočno Sarajevo, i to dionica Miljevina - Dobro Polje - Trnovo. Rizični su i putevi Vlasenica - Han Pijesak - Sokolac, te Gacko - Nevesinje - granica sa FBiH - Mostar", precizirali su u AMS RS. Prema njihovim riječima, rizični su u regionalni putevi Mrkonjić Grad - Mliništa - Granica sa FBiH - Glamoč, Šipovo - Blagaj - granica sa FBiH - Kupres, zatim Dobro Polje - Kalinovik - Ulog - Kifino Selo, te Karanovac - Kneževo - granica FBiH", naveli su u AMS RS. Pored toga, i u FBiH postoji dosta putnih pravaca koji su rizični za vožnju u zimskim uslovima, pa kao takvi zahtijevaju dodatni oprez. Tako su nam u Javnom preduzeću "Ceste FBiH" rekli da su najopasnije dionice na području ovog entiteta upravo prevoji. Oni su istakli da su rizični prevoji Banj brdo, Karaula i Nišići na magistralnom putu Bijeljina - Tuzla - Kladanj - Olovo - Srednje, te prevoj Makljen na magistrali Gornji Vakuf - Prozor. Prema njihovim riječima, zimi je rizično i na prevojima Izačić, Lanište, Komar i Kobiljača, koji se nalaze na magistralnom putu Izačić - Bihać - Bosanski Petrovac - Travnik - Kiseljak - Blažuj.

"Opasan je i prevoj Oštrelj na putu Bosanski Petrovac - Drvar, zatim prevoj Kupreška vrata na cesti Bugojno - Kupres, te Borova glava i Mliništa na putu Šujica - Livno - Glamoč - Baraći", rekli su u JP "Ceste FBiH", dodajući na listu opasnih puteva i prevoj Grebak, na magistrali Trnovo - Ustikolina. Sa druge strane, Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje saobraćaja RS, smatra da je u zimskim uslovima vožnje rizično i na dionici puta Banjaluka - Jajce, uz rijeku Vrbas. On je istakao da u BiH, generalno, ima više dionica puteva gdje vozači moraju biti posebno oprezni, jer na tim mjestima vremenski i visinski uslovi zimi stvaraju smetove, veće naslage snijega ili se s klisura cijedi velika količina vode koja ledi na cesti.

"U takvim uslovima vožnje savjetujemo korištenje zimske opreme i ne treba se oslanjati samo na zimske gume, već obavezno ponijeti i lance, rasklopnu lopatu, a naravno i manju kesu pijeska jer može mnogo pomoći", rekao je Jaćimović. On je podvukao da građani preko tako opasnih dionica zimi ne treba da kreću bez posebne potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije