Društvo

Đaković Dević: Nakon godinu dana naučili smo kako se nositi sa koronom

Đaković Dević: Nakon godinu dana naučili smo kako se nositi sa koronom
Foto: RTRS | Đaković Dević: Nakon godinu dana naučili smo kako se nositi sa koronom

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske je konstatovala da se epidemiološka situacija pogoršala, pogotovo u najvećem gradu - Banjaluci. Navedeno je da je među zaraženima najveći broj mladih ljudi kod kojih se razvija teška klinička slika. Uvedene su i nove mjere.

Kako je izgledao susret sa nepoznatim virusom korona prije tačno godinu dana  - Јelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ističe da vijest da je virus stigao u Srpsku nije iznenadio epidemiologe jer su, kako je navela, pomno pratili razvoj situacije u svijetu.

“Nije nam bilo jednostavno, naša znanja u tom trenutku nisu bila dovoljna. Uglavnom, težak je period iza nas, prepun izazova, ali intenzivnih istraživanja u naučnom smislu. Nakon godinu dana možemo reći da imamo više znanja i informacija o samom virusu. Sada znamo kako se ponašati u određenim situacijama i šta preduzeti”, rekla je Đaković Dević.

Ona dodaje da još uvijek imaju nepoznanice u vezi sa kliničkim slikama, liječenjem i reakcijom imunog sistema na virus. Pojava vakcine, kaže, je jedno izvanredno postignuće.

“Za nepunih godinu dana razvijeno je nekoliko vakcina. To je enorman razvoj na tom polju i mi kao čovječanstvo možemo biti ponosni. Idemo sada u susret novim izazovima“, rekla je Đaković Dević.

Dodala je da Srpskoj sada predstoji masovna vakcinacija što će im, kako je rekla, olakšati borbu protiv virusa korona, ali će ona zavisiti i od zainteresovanosti stanovništva.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije