Društvo

Fond "češlja" zdravstvene ustanove u Srpskoj: Tranše tanje zbog grešaka u domovima zdravlja

Fond "češlja" zdravstvene ustanove u Srpskoj: Tranše tanje zbog grešaka u domovima zdravlja
Foto: N.N. | Fond "češlja" zdravstvene ustanove u Srpskoj: Tranše tanje zbog grešaka u bolnicama

BANJALUKA - Kontrole zdravstvenih ustanova pojačane su od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a ukoliko se utvrde nepravilnosti, umanjuju se tranše, dok sa druge strane doktori smatraju da mnoge situacije nisu precizno definisane, ali tada domovi zdravlja izvuku deblji kraj.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja priznaju da je zbog, kako navode, racionalizacije i maksimalnog upravljanja troškovima od prošle godine pojačana kontrola.

"Svaki mjesec zdravstvene ustanove dobijaju određena sredstva za funkcionisanje, a ukoliko FZO RS tokom kontrole utvrdi neke nepravilnosti, onda umanjimo mjesečnu tranšu za taj iznos. Nemamo za cilj kažnjavanje zdravstvenih ustanova, već prvenstveno edukativnu namjeru, s ciljem da se ustanovama ukaže na neke nenamjerne greške koje čine u radu, da im se pojasne pojedini propisi, procedure i slično, kako bi se na taj način spriječilo ne samo kršenje ugovora, već i eventualna kršenja prava osiguranika", naveli su iz FZO RS za "Nezavisne".

Prema njihovim podacima za 11 mjeseci prethodne godine, FZO RS je na osnovu utvrđenih nepravilnosti u radu domova zdravlja i privatnih ambulanti porodične medicine umanjio tranše ovim zdravstvenim ustanovama u ukupnom iznosu od 309.716 KM, dok je u 2016. godini taj iznos bio oko 130.000 KM.

U protekloj godini najviše takvih novčanih umanjenja izrečeno je zbog kršenja ugovora kojeg ustanove potpisuju s Fondom, zbog utvrđenih nepravilnosti kod propisivanja medicinske rehabilitacije, kao i propisivanja naloga za medicinska sredstva i slično.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske, potvrđuje da su u posljednje vrijeme pojačane kontrole.

"Prema informacijama kolega sa terena svih domova zdravlja, intenzivirana je kaznena politika FZO RS u prethodnoj godini. Mi zapravo nismo ni razumjeli koja je konačna rezultanta svega toga. Pristalice smo da se ugovorne obaveze poštuju i od strane zdravstvenih ustanova i od timova porodične medicine, ali mislimo da su u dosta slučajeva sporne nedefinisane situacije koje idu, nažalost, u prilog Fondu", smatra Kuprešak.

Mnogi pravilnici, posebno Pravilnik o rehabilitaciji i banjskom liječenju, imaju dosta dvosmislenih pravnih formacija, navodi Kuprešak, koje treba redefinisati kako bi bilo jasnije šta se smije, a šta ne.

Smatra da bi time trebalo da se bave specijalisti fizijatri ili nekih drugih grana, te da bi na nivou Fonda trebalo da budu oformljene komisije koje bi radile analizu i nadzor medicinske dokumentacije i davale zeleno svjetlo pacijentima.

"U sadašnjoj situaciji, kada dođe pacijent s medicinskom dokumentacijom prvo moramo vidjeti da li je to usklađeno s preporukama koje u nekim situacijama nisu precizne, jer kada na scenu stupe pravnici Fonda, uglavnom lošije prolazi zdravstvena ustanova", tvrdi Kuprešak.

Kaže da obično najveće posljedice imaju domovi zdravlja Banjaluka i Bijeljina, gdje je i najveće kretanje pacijenata.

Kako navodi medicinska sestra iz jedne privatne ambulante u Gradišci, Fond zdravstvenog osiguranja RS konstantno "češlja" i traži potencijalne greške.

"Svi ljekari primarne zdravstvene zaštite pišu što su tražili doktori specijalisti, tačnije sekundarna zdravstvena zaštita. Većina kazni stiže zbog nekih prekoračenja i uputnica koje se moraju izdati", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije