Društvo

Forto: Čudna nabavka u Domu zdravlja, budžet oštećen za 100.000 KM

Forto: Čudna nabavka u Domu zdravlja, budžet oštećen za 100.000 KM
Foto: Fena | Forto: Čudna nabavka u Domu zdravlja, budžet oštećen za 100.000 KM
N.N.

SARAJEVO - Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, obavijestio je javnost o čudnoj nabavci koju je zatekao u Domu zdravlja Kantona Sarajevo.

"Zatekli smo u Domu zdravlja KS dva rentgen aparata koji su plaćeni svaki po 150.000 KM bez PDV-a. Nabavljeni su tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bio tender nego je pozvana samo jedna firma i sa tim firmom je nakon dva dana zaključen ugovor i isporučila je te rentgen aparate po navedenoj cijeni", kazao je Forto u video objavi na Facebooku.

Forto navodi da se ova nabvka desila u novembru prošle godine.

"Zanimljivo je da su ti rentgen aparati nabavljeni u drugom talasu, kada je bila velika prenapregnutost zdravstvenog sistema", dodavši da bi to bilo razumljivo da su ti aparati upotrebljeni da se spasu životi.

"Međutim kada su ti aparti stigli, jedan je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nije nikad otvoren i eno ga još spakovan stoji u ćošku jedne prostorije. Opravdali su tu nabavku hitnošću, a onda se ispostavilo da to nije bilo tako hitno", pojasnio je.

Uporedio je cijenu sa sličnim rentgen aparatom koji se nalazi u drugom Domu zdravlja i potpisao krivičnu prijavu.

"Malo smo se raspitali i istražili. Drugi Dom zdravlja, van Kantona Sarajevo, je nabavilo rentgen gotov identičnih tehničkih karakteristika po 60.000 KM nižoj cijeni. Suštinski, koristeći se hitnošću postupka i pandemijom kao izgovorom budžet KS je oštećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje Upravnog odbora niti kantonalnog Kriznog štaba. Jednostavno su odlučili nabaviti skupe aparate i manje-više ih koristiti. Imajući u vidu da se s ovakvim stvarima srećemo često, potpisaću krivičnu prijavu protiv odgovornih lica. Molim Tužilaštvo da kaže da li oni ovo vide kako sam ja upravo vidio", zaključio je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije