Društvo

Gdje se mogu spaliti vakcine koje su propale u Srpskoj

Gdje se mogu spaliti vakcine koje su propale u Srpskoj
Foto: Pixabay/torstensimon | Gdje se mogu spaliti vakcine koje su propale u Srpskoj

BANJALUKA - Više od 330.000 vakcina za borbu protiv virusa korona koje su donirane Republici Srpskoj, a kojima je istekao rok, čeka na uništavanje, a najbliža spalionica u kojoj se to može uraditi u skladu sa zakonom i strogim pravilima nalazi se u Beču.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kratko je potvrđeno za Glas Srpske da će vakcine biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada.

"U toku je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada", potvrđeno je iz Instituta, iz kojeg je precizirano da je zaključno sa 31. oktobrom istekao rok za 322.415 doza vakcina astrazeneka i 8.172 doze vakcine sinovak, koje su donirane Srpskoj.

Republički koordinator za upravljanje medicinskim otpadom u RS Željko Aleksić potvrdio je da u BiH postoji nekoliko preduzeća za prikupljanje medicinskog otpada, ali da nijedno od njih nema postrojenje za uništavanje farmaceutskog otpada, u koji spadaju i vakcine. On precizira da je upravljanje medicinskim otpadom regulisano Zakonom o upravljanju otpadom i Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom.

"Sve zdravstvene ustanove, bilo privatne, bilo javne, imaju obavezu da sa ovlašćenim preduzećima sklope ugovor o tretiranju svih kategorija medicinskog otpada. Međutim, nijedno od tih ovlašćenih preduzeća ne ispunjava stroge uslove za uništavanje farmaceutskog otpada, u koji spadaju i vakcine za borbu protiv korone. Ali takvog postrojenja nema ni u jednoj zemlji u regiji, ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, ni u Crnoj Gori, čak ni u Sloveniji i najbliže je u Beču", kaže Aleksić.

Prema njegovim riječima, to znači da ovlašćena preduzeća kod nas prikupljaju i skladište taj otpad do godinu dana, a nakon toga obično traže dozvolu da im se ponovo produži rok za skladištenje.

"Resorno ministarstvo obično izlazi u susret i dozvoljava da taj otpad ostaje u skladištima i po nekoliko godina, ali on se na kraju izveze na uništavanje u Beč ili negdje drugo. Uglavnom, sve je precizno regulisano i građani nemaju razloga za brigu", objašnjava Aleksić.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS precizirali su da četiri pravna lica imaju dozvolu za upravljanje medicinskim otpadom.

"To su Opšte bolnice 'Sveti apostol Luka' u Doboju i 'Sveti vračevi' u Bijeljini, zatim 'Eko grup' iz Banjaluke i 'Kemokop' iz Modriče", navedeno je u odgovorima ovog ministarstva.

Iz ovog ministarstva su precizirali da "trenutno nijedno pravno lice nema dozvolu za izvoz medicinskog otpada", što znači da nijedno od preduzeća koja imaju dozvolu za prikupljanje i skladištenje medicinskog otpada trenutno nije od ovog ministarstva zatražilo dozvolu za izvoz, odnosno za odvoženje medicinskog otpada na uništavanje.

Obaveza

Portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS Jelena Vujić kaže da je javno zdravstveni značaj zbrinjavanja medicinskog otpada izuzetan, ističući da je obaveza zdravstvenih ustanova da na adekvatan i odgovoran način zbrinjavaju ovu vrstu otpada.

"Zdravstvene ustanove mogu i same tretirati infektivni medicinski otpad ako posjeduju odgovarajuću opremu i odgovarajuću dozvolu nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS", kaže Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije