Društvo

Golić: Sredstva za nove projekte iz oblasti energetske efikasnosti

Golić: Sredstva za nove projekte iz oblasti energetske efikasnosti
Foto: N.N. | Golić: Sredstva za nove projekte iz oblasti energetske efikasnosti

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić naglašava da će donatorska sredstva iz Zelenog klimatskog fonda biti korištena za novi projekat iz oblasti energetske efikasnosti.

Taj projekat će doprinijeti prelasku sa korištenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mjesta, dugoročnom smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana.

Golićeva u intervjuu Srni, povodom 4. novembra - Međunarodnog dana klimatskih promjena, napominje da je ove godine BiH, jedina u Evropi, uspjela da dobije donatorska sredstva od 17,3 miliona dolara iz Zelenog klimatskog fonda, kroz projekat "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u BiH".

Ova donacija, napominje Golićeva, rezultat je aktivnog učešća BiH na svim konferencijama i sastancima pod okriljem UN o klimatskim promjenama i mnogim bilateralnim sastancima, koje je, kao kontakt osoba za Konvenciju za klimatske promjene i za Zeleni klimatski fond, imala sa zvaničnicima zemalja koje su u bordu direktora Fonda.

"Ovo su prva sredstva koja je Zeleni klimatski fond dodijelio BiH za ovu namjenu", napominje ona i objašnjava da se ova bespovratna sredstva dijele u jednakim iznosima za Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Više od 90 odsto sredstava biće uloženo direktno u objekte, odnosno u mjere za poboljšanje energetske efikasnosti. Primjena projekta trajaće od 2018. do 2025. godine.

Golićeva je navela da će utopljavanjem obdaništa, škola, fakulteta i javnih zdravstvenih ustanova biti obezbijeđeni bolji uslovi boravka i rada.

"U Republici Srpskoj postoji više od 800 obrazovnih ustanova i više od 75 objekata iz oblasti javnog zdravstva koje je potrebno obuhvatiti projektima energetske efikasnosti", precizira Golićeva.

U okviru projekta Energetska efikasnost, u Republici Srpskoj do sada su završeni radovi na 18 objekata, od kojih je 16 obrazovnih ustanova i dvije bolnice, a na sedam su radovi u toku.

Golićeva ističe da, osim materijalnih ušteda, projekti energetske efikasnosti doprinose angažovanju domaćih građevinskih firmi i proizvođača građevinskih materijala i opreme.

Realizacijom ovog projekta trebalo bi da bude obuhvaćeno 430 javnih objekata u kojima će 150.000 korisnika imati bolje uslove boravka i rada. Biće otvoreno 5.600 radnih mjesta sa punim radnim vremenom i obučeno više od 2.500 lica u oblasti održivog energetskog menadžmenta.

Golićeva navodi da će mjerama energetske efikasnosti kroz ovaj projekat biti dostignuta nulta stopa emisije ugljenika, a emisija gasova staklene bašte biće smanjena za 2,02 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida.

Osvrćući se na Međunarodni dan klimatskih promjena, Golićeva napominje da se ove godine on obilježava pred otvaranje Konferencije UN o promjeni klime /u Bonu/, koja počinje 6. novembra i u okviru koje će biti održano i 23. zasjedanje Konferencije zemalja članica Okvirne konvencije UN o promjeni klime, među kojima je i BiH.

Golićeva kaže da će kao kontakt osoba za Konvenciju o klimatskim promjenama predvoditi delegaciju BiH, koja će aktivno učestvovati u svim segmentima Konferencije i zalagati se za uspostavljanje efikasnih mehanizama finansiranja adaptacije na klimatske promjene.

"Pitanja koja se odnose na adaptaciju, od posebnog su značaja za BiH, s obzirom na to da se nalazi u regionu, u kom se već osjećaju posljedice klimatskih promjena", napominje ona u intervjuu Srni.

Od 2000. godine, BiH se suočila sa nekoliko značajnih ekstremnih klimatskih i vremenskih epizoda koje su prouzrokovale značajne materijalne i finansijske gubitke, kao i gubitke ljudskih života. Najupečatljiviji događaji su poplave 2010, suša u 2012. i poplave u 2014. godini, a posljedice ovogodišnje suše se tek procjenjuju.

Golićeva napominje da procjene pokazuju da su suše 2000, 2003, 2007. i 2012. godine izazvale materijalne štete veće od tri milijarde evra, a poplave, samo u 2014. godini, više od dvije milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije