Društvo

Gužve u Sarajevu, građani nezadovoljni organizacijom vakcinacije u Zetri

Gužve u Sarajevu, građani nezadovoljni organizacijom vakcinacije u Zetri
Foto: Anadolija/Arhiva/Ilustracija | Gužve u Sarajevu, građani nezadovoljni organizacijom vakcinacije u Zetri
N.N.

Imunizacija građana Kantona Sarajevo je nastavljena danas u dvorani Zetra. Prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Na raspolaganju je trenutno 6.750 doza vakcina, kojima će započeti vakcinacija osoba starijih od 70 godina.

Za danas je na vakcinaciju pozvano 1.500 građana iz ove starosne grupe, koji su se prijavili putem Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Međutim, sudeći prema komentarima starijih osoba koje su došle ispred Zetre, vakcinacija se ne odvija onako kako su zamislili.

"Pozvani smo jutros da dođemo u osam do devet. U ponoć nam je javljeno da je termin promijenjen od 12 do 13. Pogledajte ovaj haos. Mojoj majci je 93 godine, jedva hoda. Ja ne mogu, vraćam se s njom jer ona ne može ovo izdržati. Uz ovaj haos ne bi ni za tri sata došla na red. Sve se hvale da su uradili kako treba. Ovo je strašno, ispod svake razine ljudskosti", kazala je za penzionisana doktorica koja je takođe dovela svoju majku na vakcinaciju.

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na korona virus testirano 611 osoba, potvrđeno je 35 novozaraženih, a od Kovid infekcije oporavilo se 49 osoba.Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od koronavirusa.

Trenutno su u KS hospitalizovana 123 pacijenta. Na respiratoru su dva pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minutu na KCUS-u koristi osam pacijenata, a u Opštoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 455 aktivnih slučajeva Kovid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.341 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.312 zaraženih korona virusom i 50.599 izliječenih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 27.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije