Društvo

I beba od tri dana našla utočište u domu za djecu bez roditelja

I beba od tri dana našla utočište u domu za djecu bez roditelja
Foto: Ilustracija | I beba od tri dana našla utočište u domu za djecu bez roditelja

BANJALUKA, TUZLA - U domove za djecu bez roditelja u BiH često budu smještene i bebe od svega nekoliko dana ili mjeseci, a direktori ovih ustanova kažu da je briga za novorođenčad dosta zahtjevnija od brige za starije štićenike, ali da imaju edukovan i stručan kadar koji o njima brine 24 sata.

U Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci kažu da trenutno imaju četiri bebe do tri godine, te da najmlađa ima osam mjeseci.

"Naravno, brinuti o bebama, posebno kada su u pitanju novorođenčad, velika je odgovornost, ali o njima brinu četiri medicinske sestre, koje rade u četvorobrigadnom sistemu, odnosno bebe su pod nadzorom 24 sata dnevno", ispričao je Vladimir Kajkut, direktor Doma "Rada Vranješević".

Dodao je da imaju i medicinsku sestru koja mališane odvodi na ljekarske preglede i kontrole.

"Teško jeste, ali godinama vodimo brigu u domu o najmlađoj populaciji i već imamo uhodan sistem zdravstvene njege, tako da nemamo nekih problema jer sestre imaju iskustva u svom poslu", kazao je Kajkut za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, jedini problem koji povremeno imaju jeste taj da im nestane higijenskog pribora, ali od resornog ministarstva dobiju sredstva, ali i kroz određene donacije, pa uspijevaju da sve obezbijede za bebe.

"Nekada smo imali situacija da beba u dom bude smještena i nekoliko dana nakon poroda. Zakon o socijalnoj zaštiti RS predviđa da bebe do tri godine mogu privremeno da budu smještene u instituciji i na neki period do tri mjeseca, a u tom periodu Centar za socijalni rad traži neki oblik zaštite poput usvajanja ili hraniteljske porodice", objasnio je Kajkut.

Dodaje da se ipak dešava da bebe ostanu i duže, ali da bez obzira na sve, oni bebama pružaju zaštitu i zdravstvenu njegu i brigu.

Amir Muharemović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, kaže da najmlađa beba koja trenutno u njihovom domu boravi ima nepunih mjesec dana, te da je najmlađa beba koja je bila smještena u dom dovedena treći dan nakon rođenja.

Prema njegovim riječima, beba od rođenja do godinu dana ukupno ima šest.

"Zatim, imamo četiri štićenika uzrasta od jedne godine do tri i sedam od tri do šest godina", kazao je Muharemović.

Muharemović kaže da su novorođenčad koja dolaze u dom uglavnom djeca roditelja koji imaju psihičkih problema ili djeca koja su zbog zdravstvenih razloga ostavljena od strane roditelja jer je zahtjevnije brinuti o njima.

"Imamo djece koja imaju problem sa srcem, plućima ili imaju neki urođeni zdravstveni problem poput hepatitisa i slično, tako da je sve teža kategorija djece s kojima se radi", pojasnio je Muharemović.

Muharemović kaže da se broj beba u domu ipak smanjuje jer su u toku transformacije ove ustanove i trenutno djeca vrlo malo vremena provode u domu i više idu na usvajanja.

U Javnoj ustanovi "Dom - porodica" iz Zenice kažu da u domu imaju smještene tri bebe do godinu dana, najmlađa beba ima tri i po mjeseca, a dvije bebe imaju po osam mjeseci.

"U posljednje vrijeme ne dešava se često da u dom budu smještene bebe. Prije nekih četiri ili pet godina bilo je mnogo više beba štićenika, ali posljednjih godina ih je manje. Imamo i drugu vrstu usluga, odnosno imamo smještaj za majke sa babama. Trenutno imamo jednu majku sa bebom", rekli su u ovom domu.

Dodali su da je prije 15 dana u domu bilo smješteno pet majki sa bebama.

U Dječjem domu u Mostaru kažu da nemaju beba štićenika, jer se kod njih ne smještaju novorođenčad, a da trenutno u domu imaju 34 štićenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije