Društvo

Jahorina dobija 15 modernih ski-staza

Jahorina dobija 15 modernih ski-staza
Jahorina dobija 15 modernih ski-staza

ISTOČNO SARAJEVO - Akcionarsko društvo Olimpijski centar "Jahorina" raspisalo je tender za izradu glavnog projekta skijaških staza, a kojim je predviđeno da bude isprojektovano deset takmičarskih i pet rekreativnih staza, i to prema najvišim evropskim stanardima.

Ovim projektom nove moderne ski-staze trebalo bi da budu duge ukupno 25 kilometara.

Kako je istaknuto u tenderu, nabavka se odnosi na arhitektonske, inženjerske i integralne inženjerske usluge, kao i usluge urbanog planiranja i uređenja pejzaža, slične naučne i tehničke konsultantske usluge, te tehničko ispitivanje i analize.

"Ski-staze treba da zadovoljavaju FIS normative i moraju biti isprojektovane u skladu sa Zakonom o javnim skijalištima i Zakonom o prostornom uređenju RS", kazala je Zorica Stojanović, portparol OC "Jahorina".

Prema njenim riječima, predviđene takmičarske i rekreativne staze će u svakom slučaju biti bolje od sadašnjih i zadovoljavaće evropske i svjetske standarde.

Dodala je da ovaj projekat, koji je vrijedan 150.000 KM bez PDV-a, finansira OC "Jahorina" iz investicija.

OC "Jahorina" trenutno ima ukupno deset staza, sedam crvenih, dvije crne i plavu.

Skoro svaka od sedam crvenih staza ima i svoju plavu varijantu, dok crna staza "Olimpijski (ženski) spust" trenutno nije u funkciji.

Nove staze zadovoljavaće evropske i svjetske standarde

Branka Spasojević, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo, kazala je da je ova organizacija od početka uključena u projekat. Naglasila je da se radi o veoma bitnom pitanju za ovu olimpijsku planinu.

"Do sada je na Jahorini održavana FIS trka, a od iduće godine zahvaljujući tom projektu dobićemo evropski kup. S obzirom na pripreme za Evropski zimski olimpijski kup, koji će biti održan 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, taj projekat nam je zaista bio neophodan", istakla je Spasojevićeva.

Prema njenom mišljenju, OC "Jahorina" ovim projektom planira sređivati ski-staze koje nisu u funkciji, tačnije slalom stazu na Skočinama.

Nikola Marković, Banjalučanin koji svake zime posjeti ovu planinsku ljepoticu, kaže da je ovaj projekat veoma zanimljiv i da će, kada bude završen, dati ovom centru moderan izgled.

"Sarajevo je dobilo organizaciju tzv. Evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine, gdje će Jahorina biti domaćin alpskim disciplinama. Za tu priliku sigurno prave ove staze", kazao je Marković.

Kako kaže, ovim projektom Jahorina će privući još više turista i polako, ali sigurno pretvoriti se u moderan zimski turistički centar, po uzoru na svjetske skijaške destinacije.

10

takmičarskih staza biće izgrađeno

5

rekretivnih staza dobiće Jahorina

 

- Staze koje OC "Jahorina" trenutno nudi

- 7 crvenih

- 2 crne

- 1 plavu

Lazarević novi direktor

Nadzorni odbor Olimpijskog centra "Jahorina" izabrao je Velibora Lazarevića za direktora ovog centra, a Gorana Brčkalovića za izvršnog direktora za turizam i ugostiteljstvo.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" je saopšteno da je za izvršnog direktora za pravne i ekonomsko-komercijalne poslove izabran Mladen Maletić, dok je Neven Ćosović izvršni direktor za tehniku i ski-staze. (Srna)

Snijega ima dovoljno

Zorica Jovanović, rukovodilac prodaje i marketinga Olimpijskog centra "Jahorina", kaže da na Jahorini ima dovoljno snijega, tako da ljubitelji skijanja i ostalih zimskih sportova u potpunosti mogu uživati na ovoj olimpijskoj ljepotici.

"Trenutna visina snježnog pokrivača je 35 centimetara, prema vremenskim prognozama i narednih dana očekujemo snježne padavine", kazala je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije