Društvo

Još 14 osoba u RS pozitivno na virus korona

Još 14 osoba u RS pozitivno na virus korona
Foto: Vladimir Stojaković | Još 14 osoba u RS pozitivno na virus korona

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata novi virus korona utvrđen kod još 14 osoba, saopšteno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo RS.

U posljednja 24 sata testirane su ukupno 154 osobe.

Četiri novooboljele osobe su iz Čelinca, po dvije iz Banjaluke i Doboja, te po jedna iz Gradiške, Petrova, Dervente, Modriče, Teslića i Prnjavora.

Ovim je ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 1.680.

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS, kazala je da je od početka epidemije virusa korona 5.marta u RS u ovoj klinici pregledano blizu 3.800 pacijenata.

"Do sada je hospitalizovano 710 pacijenata, a broj otpuštenih pacijenata je oko 570. Najgori mjesec za Kiniku za infektivne bolesti je bila druga polovina aprila i prva polovina maja kada smo bilježili najveći broj zaraženih pacijenata, pacijente sa najtežom kliničkom slikom i onih kojima je bio potreban respirator", zaključila je Verhaz.

Na konferenciji je rečeno da je primjetno povećanje broja oboljelih u nekoliko opština, među kojima su Zvornik, Modriča i Kostajnica.

Kako su dodali iz Instituta u Modriči je izvor zaraze fabrika obuće "Alfa".

Kostajnica u ovom momentu ima 21 potvrđen slučaj, ali kako navode u Institutu moguće je očekivati više oboljelih jer će danas biti završena testiranja dodatnih uzoraka.

Istakli su da je većina klastera u ovim opštinama povezana s uvoznim slučajevima, te je tako u Zvorniku jedan klaster vezan za slučaj uvezen iz Italije, a drugi iz Srbije.

Ipak, kako je rekao Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta situacija sa epidemiološkom situacijom sa virusom korona je pod kontrolom, ali je neophodno i dalje poštovati sve mjere zaštite  i preporuke.

Prema njegovim riječima, to se prevashodno odnosi na ličnu zaštitnu opremu, ličnu higijenu, dezinfekciju radnog prostora i životne sredine i održavanje fizičke distance.

"Upravo su ove mjere dovele do toga da možemo reći da je situacija sa virusom korona pod kontrolom i da kapaciteti zdravstvenih ustanova nisu zasićeni", naglasio je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije