Društvo

KCUS: Zaraženo još 367 osoba

KCUS: Zaraženo još 367 osoba
Foto: N.N. | KCUS: Zaraženo još 367 osoba
N.N.

SARAJEVO - U protekla 24 časa u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 367 novozaraženih virusom korona, rezultati su laboratorijskih testiranja 817 uzoraka, prikupljenih od 25. do 27. oktobra, podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Od novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripadaju 222 lica, odnosno 60,49 odsto, koja su od ranije u samoizolaciji.

U prethodna 24 časa, evidentiran je oporavak 79 lica, tako da je trenutno 2.371 aktivnih slučajeva infekcije virusom korona.

Na bolničkom liječenju u izolatorijumu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 106 oboljelih, od kojih tri koriste mehaničku podršku respiratora pri disanju.

Devet lica je otpušteno sa ovog bolničkog liječenja.

Nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih, 114 u Kantonu Sarajevo, ostao nepromijenjen.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 7.844 zaražene osobe, od kojih je 5.359 oporavljeno od kovid-infekcije.

U samoizolaciji se nalazi 3.966 lica.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naglašavaju da je neophodno pridržavati se mjera lične zaštite, držanja fizičke distance, izbjegavanja rukovanja, čestog i temeljnog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora.

Upućena je i posebna poruka poslodavcima i njihovim zaposlenim da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera na radnim mjestima.

Podsjećaju da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici http://www.zzjzks.ba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije