Društvo

Pratite nas na Google news

Krizni štab predložio produženje mjera u FBiH

Krizni štab predložio produženje mjera u FBiH
Foto: Fena / Arhiva | Krizni štab predložio produženje mjera u FBiH
Fena

SARAJEVO - Na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, održanoj danas, predloženo je produženje aktuelnih mjera za narednih sedam dana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u FBiH.

Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednjih sedam dana zabilježen je blagi pad broja zaraženih osoba, ali se još nisu stekli uslovi za popuštanje mjera. To, između ostalog, podrazumijeva da u narednom periodu na snazi ostane ograničenje kretanja od 21 do pet sati ujutro, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

"Najteža situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu - istakli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, posebno naglašavajući da je u Federaciji BiH u posljednjih 14 dana preminulo više od 600, a u posljednjih mjesec dana oko 2.000 osoba.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva kantone na striktno vršenje nadzora nad sprovođenjem mjera, te uvođenje dodatnih mjera u kantonima u kojima je pogoršana higijensko-epidemiološka situacija.

Prijedlog mjera će biti dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje, navodi se u saopštenju uz podsjećanje da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predlaže, a Vlada FBiH usvaja mjere.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije