Društvo

Mjesto u vrtićima čeka 2.777 djece

Mjesto u vrtićima čeka 2.777 djece
Foto: Jelena Đurđević | Mjesto u vrtićima čeka 2.777 djece

BANJALUKA, TUZLA - Broj predškolskih ustanova u BiH u ovoj godini nešto je manji u odnosu na prethodnu, ali je nešto manja i lista čekanja mališana za vrtiće.

Naime,  prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2017/2018. godini u odnosu na prethodnu školsku godinu broj predškolskih ustanova manji je za tri odsto, dok je  broj  djece korisnika porastao za 3,7 odsto, ali je i broj zaposlenih veći za 4,8 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Dodaju da u BiH u ovoj godini ukupno ima 322 predškolske ustanove sa 25.844 mališana.

 "Mjesto u predškolskim ustanovama i dalje čeka 2.777 djece, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 1,4 odsto, a u ovoj godini u jasličkoj grupi je boravilo 4.884 djece, što je za 9,7 odsto više u odnosu na prethodnu školsku godinu", kazali su iz Agencije za statistiku.

Oni navode da je od  ukupnog broja djece 70,3 odsto obuhvaćeno u javnim ustanovama, dok je u privatnim ustanovama obuhvaćeno 29,7 odsto djece.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kazala je da, što se tiče banjalučke regije, nije došlo do smanjivanja kapaciteta vrtića, već naprotiv, dolazi do povećavanja.

"S tim u vezi u našem gradu se u ovoj godini otvaraju i još dva objekta, a u narednoj godini planiramo da se povećaju kapaciteti", kazala je Kurtinovićeva.

Ona je potvrdila da je broj mališana na listi čekanja već godinama stalan, te da oko 2.000 mališana čeka svoje mjesto u vrtiću.

"Naš centar, u saradnji s gradom, po potrebi i mogućnosti neke objekte sanira i preuređuje, a nadamo se da će novi vrtići u nekim naseljima, čija je izgradnja u planu, koliko-toliko riješiti problem roditelja da smjeste dijete u ovu vrstu vaspitno-obrazovne ustanove", istakla je Kurtinovićeva za "Nezavisne".

Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS, ističe da je prema podacima u RS broj privatnih predškolskih ustanova u RS veći u odnosu na prethodnu godinu.

"Samim tim  što je povećan broj djece, odmah  dolazi i do povećanja broja radnika i to ne samo u vaspitno-obrazovanom radu, već i u tehničkoj službi predškolskih ustanova,  što shodno našem pravilniku treba da se poštuje", kazao je Buzadžija.

Slaviša Vujanović, direktor  Javne ustanove  Dječji vrtić "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine, kazao je da je kod njih stanje isto kao i prethodnih godina.

"Radimo  u četiri objekta, broj djece je isti kao i prošle godine, negdje oko 450 djece boravi u našim vrtićima", kazao je Vujanović.

Dodao je da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS organizuju program pripreme djece pred polazak u školu gdje je uključeno 250 djece u devet vaspitnih grupa.

"Očekujemo već od iduće godine da dobijemo još jedan objekat, tako da ćemo povećati kapacitet",  rekao je Vujanović i dodao da oko 40 djece čeka na svoje  mjesto u vrtićima.

Jasmina Gasal, direktorica JU "Predškolski odgoj i obrazovanje" Tuzla, kazala je da, što se tiče njihove ustanove, nije bilo smanjenja kapaciteta, dok je broj djece  koja čekaju na svoje mjesto u vrtiće porastao  za oko 100 u odnosu na prošlu godinu.

"Mi trenutno u naših sedam vrtića imamo oko 520  mališana", kazala je Gasalova.

Brojke

322 predškolske ustanove

25.844 mališana pohađa vrtiće

70,3 odsto djece obuhvaćeno u javnim ustanovama

29,7 odsto djece u privatnim vrtićima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije