Društvo

Na cijeloj teritoriji FBiH na snazi policijski čas od 21 do 5 časova

Na cijeloj teritoriji FBiH na snazi policijski čas od 21 do 5 časova
Foto: Fena | Na cijeloj teritoriji FBiH na snazi policijski čas od 21 do 5 časova
Fena

SARAJEVO - Naredba kojom je ograničeno kretanje građana na cijeloj teritoriji FBiH od 21 sat do 5 sati, danas stupa na snagu.

Od ove naredbe izuzeti su svi zaposleni uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije kovid-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Prema naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koje je juče usvojila Vlada FBiH, dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a sva ta okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da prije isteka datog roka sagleda kompletnu epidemiološku situaciju kovid-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

U skladu sa zaključkom od 8. januara 2021., Federalna vlada će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama Vlade FBiH donesenim radi zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije