Društvo

Na poplavljenim područjima obaviti protivepidemijsku dezinfekciju

Na poplavljenim područjima obaviti protivepidemijsku dezinfekciju
Foto: Ilustracija | Na poplavljenim područjima obaviti protivepidemijsku dezinfekciju

SARAJEVO - Federalna uprava Civilne zaštite preporučila je nadležnim organima civilne zaštite kantona, opština i gradova da na poplavljenim područjima, nakon što se povukla voda, obave dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju s ciljem sprovođenja obavezne protivepidemijske dezinfekcije na ugroženim područjima.

Zavisno od epidemiološke situacije, na poplavljenom području u stambenim i drugim objektima, kao i privrednim i drugim institucijama potrebno je, sa nadležnim zavodima za javno zdravstvo, kao i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja, sprovesti obaveznu protivepidemijsku dezinfekciju.

Potrebno je upoznati stanovništvo poplavljenih područja da u narednom periodu ne konzumiraju povrće, prevashodno salatu, spanać, blitvu, luk i slične povrtarske kulture, zbog opasnosti od kontaminiranja teškim metalima i organskim polutantima, kao i mogućnosti širenja zaraznih bolesti na tom području dok nadležne institucije ne izvrše adekvatna ispitivanja.

Navedene aktivnosti treba sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zavodima za poljoprivredu, saopšteno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Nadležni organi civilne zaštite kantona, opština i gradova na području ugroženim poplavama, na osnovu vlastitih procjena trebaju sačiniti listu klizišta sa visokim stepenom opasnosti po ljude i materijalna dobra, te formirati stručni tim koji će vršiti kontinuirani monitoring na klizištima.

Na poplavljenim područjima, nakon što se povukla voda, potrebno je izvršiti uzimanje uzoraka vode za piće u javnim i privatnim vodovodima, bunarima, izvorištima i drugim objektima za snabdijevanje stanovništva pijaćom vodom, zatim izvršiti kontrolu tih uzoraka i predložiti odgovarajuće mjere kako ne bi došlo do upotrebe onečišćene ili neispravne vode.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite istakli su da ove aktivnosti treba sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa nadležnim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja.

"S ciljem bržeg sprovođenja postupka procjene štete od poplava, opštinske i gradske komisije za procjenu moraju hitno da dostave preliminarne izvještaje s ciljem objedinjavanja preliminarnih izvještaja o procjenama štete za potrebe Vlade FBiH i drugih organa i institucija", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije