Društvo

Poplavljena područna škola kod Gračanice

Poplavljena područna škola kod Gračanice
Foto: Screenshot/Klix.ba | Poplavljena područna škola kod Gračanice

GRAČANICA - Obilne kišne padavine u kasnim poslijepodnevnim satima stvorile su prve probleme na području Tuzlanskog kantona. Na mukama su se našli mještani Orahovice kod Gračanice čiji su stambeni objekti poplavljeni.

Kiša je za svega nekoliko minuta stvorila probleme mještanima Orahovice, a nakon izlijevanja lokalnih potoka došlo je i do plavljenja područne škole.

Iako u Kantonalnoj upravi civilne zaštite nemaju informacije o stanju na terenu, konkretno u slučaju vezanom za Orahovicu, fotografije koje je objavio portal "Klix.ba", a koje je dobio od čitalaca pokazuju da je situacija ozbiljna.

Zbog velike količine vode pristup područnoj školi je otežan, a osim ove obrazovne ustanove poplave su zadesile i nekoliko stambenih objekata.

Osim Orahovice problemi u drugim sredinama u Tuzlanskom kantonu usljed kišnih padavina nisu zabilježeni.

Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac iznosi 197,79 centimetara, a u odnosu na jučerašnja mjerenja nivo je niži za 17 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 35,8 metara kubnih u sekundi.

Na mjernom mjestu Hidrološke stanice Karanovac vodostaj rijeke Spreče je 216 centimetara, a početak redovnih mjera od poplava je na 300 centimetara.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije