Društvo

Pred Sanjanima besana noć zbog opasnosti od poplava

Pred Sanjanima besana noć zbog opasnosti od poplava
Foto: N.N. | Pred Sanjanima besana noć zbog opasnosti od poplava

SANSKI MOST- Predstojeća noć i jutro na području Sanskog Mosta biće kritični jer postoji opasnost da rijeka Sana izlije iz korita i poplavi gradsko područje, te pričini katastrofalne štete.

Ovo je istaknuto na sastanku direktora Federalne službe civilne zaštite, Fahrudina Solaka sa predstavnicima lokalnih vlasti i nadležnih službi i institucija u ovome gradu.

Tokom čitavog dana vodostaj rijeke Sane konstantno raste u prosjeku od 10 do 15 centimetara po satu i već je prešao kritičnu tačko od 380 centimetara.

U ranim jutarnjim satima, prema dostupnim meteorološkim prognozama, doći će do slabljenja i prestanka padavina, a procjene su da će kritično stanje nastupiti u jutarnjim i trajati sve do poslijepodnevnih sati.

Prema tim prognozama, vodostaj Sane mogao bi u konačnici dostići nivo od 500 centimetara, a podsjećamo kako je toliko vodostaj izmjeren za vrijeme katastrofalnih poplava koje su zadesile ovaj grad prije pet godina.

Solak je istakao kako se na terenu nalazi 120 pripadnika Federalne civilne zaštite, koji će skupa s članovima i predstavnicima nadležnih lokalnih službi tokom predstojeće noći raditi na izgradnji i jačanju odbrambenih nasipa na mjestima koja su kritična. "Sana konstantno raste i predstoji nam besana noć. Pokušaćemo poduzeti sve što je potrebno i moguće u ovome trenutku kako bismo izbjegli najcrnji scenario", kazao je Solak.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, pozvao je građane da preduzmu preventivne mjere i posebno da zaštite svoje i živote svojih bližnjih. "Obzirom da je proglašeno stanje prirodne nesreće, svaki građanin je sada pripadnik civilne zaštite. Ovoga puta smo se mnogo bolje pripremili, poduzeli smo sve preventivne mjere koje smo mogli i nadamo se kako se scenario od prije pet godina neće ponoviti", kazao je Hasanbegović.

On je istakao kako će na više mjesta biti postavljeni punktovi na kojima će se nalaziti vreće s pijeskom koje će građani moći upotrijebiti kako bi zaštitili svoju imovinu. Zbog trenutnog stanja lokalne vlasti su donijele odluku da škole u tom gradu sutra neće raditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije