Društvo

Naših četvrt vijeka

Naših četvrt vijeka
Foto: N.N. | Naših četvrt vijeka

Rođendani i jubileji su oduvijek prilika da sjednete i saberete, oduzmete, iskreno se zagledate u svoj rad, da li ste napredovali, stagnirali, mijenjali se na bolje ili lošije, nešto novo ponudili, prilagodili se ili napravili korak unazad.

"Nezavisne novine" u nedjelju pune 25 godina i prilika je da zahvalimo čitaocima što su još uz nas u ovo vrijeme sveopšte tabloidizacije medija kada držati glavu iznad političko-estradnog gliba postaje sve teži posao.

Te 2016. godine, kada nas je iznenada napustio osnivač Željko Kopanja, mnogi su nam predviđali brzi kraj, skeptični smo bili i mi u redakciji, jer smo preko noći ostali bez najsnažnijeg oslonca.

Često se sjetim riječi jednog kolege da "nije teško biti novinar ako si novinar", jer u tako malo je kristalno jasno stalo šta nam je u opisu posla i kako on treba da izgleda, makar se sve rušilo.

Tako smo i nastavili, radili smo najbolje što smo mogli, borili se sa nadolazećom i galopirajućom digitalizacijom, prilagođavali se i čini se da smo u tome i uspjeli.

U hodu smo učili kako da napravimo što bolju simbiozu printanog i online izdanja, da zadovoljimo sve zahtjevniju publiku, ponudimo pravovremenu informaciju, ali i održimo povjerenje čitalaca, koji su naš krajnji, najvažniji resurs i najveća vrijednost.

Kao i svaki medij na ovom trusnom području, konstantno smo izloženi političkim i ekonomskim pritiscima, svojataju nas, kritikuju, hvale i zamjeraju, ali broj čitalaca koji stalno raste nam ipak jeste jedino mjerilo.

Nikad nismo i ne možemo zadovoljiti svačije političke ukuse,  niti nam je to cilj i uloga, ma koliko to ovakvo okruženje i politička klima  tražili od medija i svakog pojedinca ponaosob.

Jubilarni rođendan obilježavamo na samom kraju ove teške godine, koju smo profesionalno i finansijski izgurali najbolje što smo znali, vlastitim snagama i resursima, i preživjeli.

Svaka godina za medije je neizvjesna i prepuna izazova i problema, a koliko su mediji ranjivi i uvijek na ivici ambisa, vidjelo se i tokom pandemije, kad su prepušteni sami sebi morali da se izbore sa snažnim padom prihoda.

Ali kao što su nam i brojne kolege poželjele za rođendan, jedino što nam je potrebno su sigurno i bezbjedno okruženje za rad, fer-plej i profesionalna "bitka" s medijima koji imaju impresum, dovoljno prostora za nezavisno i otvoreno novinarstvo bez pritisaka po raznim osnovama.

Vi, naši čitaoci, rekli ste i reći ćete svoje, hvala vam na prvih 25 godina povjerenja.

Trajaćemo dok vi to želite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije