Društvo

Vremeplov: DVD i Windows 95 promijenili svijet, Forest Gamp dobio "Oskara"

Vremeplov: DVD i Windows 95 promijenili svijet, Forest Gamp dobio "Oskara"
Foto: Ilustracija | Vremeplov: DVD i Windows 95 promijenili svijet, Forest Gamp dobio "Oskara"

Te sada već davne 1995. godine 27. decembra bila je srijeda. U banjalučkoj Ulici Ive Andrića upravo tog dana nastao je prvi broj "Nezavisnih novina".

Iako je početkom godine divljao rat, 12. oktobra na snagu je stupilo primirje u BiH, a 21. novembra nakon tronedjeljne konferencije u američkom gradu Dejtonu postignut je Dejtonski mirovni sporazum, kojim je završen rat te ustanovljeno dalje ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine.

Sporazum je potpisan 13 dana prije osnivanja "Nezavisnih novina" 14. decembra 1995. Međutim, uprkos nemirima, te godine u svijetu su se desile značajne stvari koje su ostale dio istorije i zasigurno su vrijedne pomena.

"Forest Gamp" dobio "Oscara"

U martu te godine, tačnije 27, održana je 67. dodjela "Oscara", a za najbolji film izabran je "Forest Gamp" s ukupno šest nagrada od 13 nominacija. I 25 godina poslije "Forest Gamp" je ostao jedan od najboljih filmova ikad snimljenih, što pokazuje i IMBD-ova lista na kojoj zauzima 12. mjesto.

Žak Širak postao predsjednik Francuske

U maju iste godine Žak Širak je izabran za predsjednika Francuske Republike. Kao predsjednik je, u jednom svom poznatom govoru, službeno priznao odgovornost francuske države za deportaciju Jevreja u koncentracione logore u razdoblju od 1942. do 1944.

40. jubilarni "Eurosong" 

Godine 1995. "Eurovision" je slavio svoj 40. jubilej 13. marta u "Point Theatreu" u Dablinu. Ovaj "Eurovision" je razbio lanac od tri uzastopne pobjede koje je Irska dobila 1992, 1993. i 1994. godine, te je zbog toga bila tri puta domaćin ovog muzičkog takmičenja. Četrdeseti "Eurosong" je otvoren sa četiri minute retrospektivnog prikaza slika iz istorije ovog takmičenja, a pobjedu te godine je odnijela Norveška pjesmom "Nocturne". Bosnu i Hercegovinu na tom takmičenju predstavljao je Davorin Popović, član legendarnih "Indexa" i jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije. Nažalost, pjesma "21. vijek" tada je zauzela tek 19. mjesto.  Krajem maja na polju kulture desio se još jedan značajan iskorak.

Kusturica dobio drugu "Zlatnu palmu" u Kanu

Naime, crnohumoristična antiratna drama "Podzemlje" u režiji Emira Kusturice 28. maja 1995. nagrađena je "Zlatnom palmom" u Kanu. Film je bio dosta kontroverzan u vrijeme premijere, ipak kritičari u Kanu su priču interpretirali kao antiratnu alegoriju te film nagradili "Zlatnom palmom", čime je Emir Kusturica tada postao jedan od samo šestorice režisera koji su ikada osvojili tu nagradu dva puta.

Predstavljen Windows 95

Prije 25 godina osnivač "Microsofta" Bil Gejts predstavio je svijetu operativni sistem Windows 95, za koji bi se moglo reći da je u potpunosti promijenio svijet personalnih računara donoseći korisnicima lijep dizajn i jednostavnost korištenja. Ta generacija se ujedno smatra jednom od najuspješnijih Windowsovih operativnih sistema.

Tih devedesetih godina je došlo do masovnije proizvodnje i prodaje računara - u privatne i poslovne svrhe. "Microsoft" je iskoristio povoljnu situaciju i uspio izboriti monopol, pa je skoro svaki novi PC imao u paketu i Windows 95.

Što se hardverskih zahtjeva tiče, devedesetpetica je kao minimum tražila procesor Intel 80386 bilo koje brzine, četiri MB RAM-a i 50 MB slobodnog prostora na hard disku, a za bolje performanse "Microsoft" je preporučivao osam MB RAM-a. Windows 95 bio je i velika prekretnica za gaming, jer je omogućio igranje mnogih naprednih igara direktno iz Windowsa, čime se DOS gaming polako počeo gasiti.

Najavljen dolazak DVD formata

Još jednu prekretnicu u svijetu tehnike prije 25 godina napravio je i dolazak DVD formata, koji je najavljen u septembru 1995, a njegova prva službena specifikacija je predstavljena godinu dana kasnije.

DVD uređaji u početku su bili vrlo skupi te su koštali više od današnjih 500 evra. U proljeće 1999. njihova je cijena prvi put pala ispod 300 američkih dolara te su se zajedno s diskovima počeli prodavati i u prodavnicama mješovite robe. Tada su činili tek maleni dio prodaje u odnosu na VHS kasete.

Otkrivena prva planeta izvan Sunčevog sistema

Pored kulture i tehnike, i nauka je 1995. godine imala svoje novitete. Naime, Mihel Mejor i Didije Kueloz s Univerziteta u Ženevi te godine su otkrili prvu egzoplanetu 51 Pegasi B, odnosno planetu izvan Sunčevog sistema. Za svoje tadašnje otkriće prošle godine su dobili Nobelovu nagradu iz fizike.

Tadašnji rad Mejora i Kueloza imao je veliki odjek ne samo u naučnoj zajednici, nego i u široj javnosti. Na primjer, njihov rad u časopisu "Nature" citiran je više od 3.000 puta i pokrenuo lavinu kasnijih istraživanja planeta izvan Sunčevog sistema.

S obzirom na to da je riječ o prvoj detekciji planete u orbiti zvijezde slične Suncu, rad je bio važan za razumijevanje strukture i nastanka zvjezdanih i planetarnih sistema. Iako je 51 Pegasi B prva otkrivena ekstrasolarna planeta, od tada do danas je potvrđeno postojanje više od 4.000 ekstrasolarnih planeta (egzoplaneta), a broj neprestano raste.

NASA svemirska letjelica stigla do Jupitera

Pored nevjerovatnog otkrića egzoplanete, "Galileo", NASA svemirska letjelica namijenjena istraživanju Jupitera i njegovih mjeseca lansirana 18. oktobra 1989, do Jupitera je stigla 7. decembra 1995. Uprkos problemima s antenom, "Galileo" je izveo prvi prelet asteroida 951 Gaspra, otkrio prvi asteroidni mjesec oko 243 Ide te lansirao sondu u Jupiterovu atmosferu.

Osim toga, proučavao je sastav Jupiterove atmosfere, Ijin vulkanizam, interakciju plazme između njihovih atmosfera te je sproveo mapiranje Jupiterove magnetosfere. Podaci dobijeni od "Galilea" podržali su i teorije o tekućim okeanima ispod ledene površine Evrope. Ova misija je okončana 2003, 14 godina nakon lansiranja.

Prikazan prvi dugometražni animirani film urađen kompjuterskom animacijom

Iako možda nije naučno otkriće i dodir sa svemirom ima samo kroz astrunauta koji je jedan od glavnih likova, iz radionice animacijskog studija "Pixar" stiglo je prvo animirano ostvarenje "Toy Story" ili "Priča o igračkama".

Filmski studio "Walta Disneyja", pod čijim će okriljem "Pixar" djelovati od 1995. pa sve do danas i nadalje, pružio je priliku "Pixaru", tada s Džonom Laseterom na čelu, da pokaže svijetu jednu novu vrstu animacije.

I upravo ono što je Volt Dizni učinio sa "Snježanom i sedam patuljaka" davne 1937. godine, napravivši revoluciju u 2D animaciji, to isto su uradili i u "Pixaru" stavljajući akcenat na priču i karaktere, dok je sama realizacija - CGI animacija - nešto što cijelom poduhvatu daje novinu i iskru originalnosti.

Priča je fokusirana na grupu igračaka koje ožive nakon što njihov vlasnik nije prisutan, fokusirajući se na Vudija, kauboj igračku, i na Baza, akcijsku igračku astronauta. Film je zaradio 361 milion dolara širom svijeta. Recenzije i kritike su bile izuzetno pozitivne pohvaljujući posebno inovativnu animaciju i duhovitost scenarija.

Počela ideja o eBayu

1995. godine počela je i ideja o eBay, online usluzi aukcijske kupovine i prodaje, kada je Pjer Omidijar napravio sajt originalno nazvan AuctionWeb i na njemu objavio kako stavlja na aukciju pokvareni laser. Tada nije očekivao kako će uopšte prodati laser, ali on je postigao cijenu od 14,83 dolara. Uskoro je nastao eBay, skraćeno od Echo Bay, i 1998. godine www.ebay.com je krenuo u javnost.

Iako je cijela godina u svijetu bila turbulentna, a naročito u BiH sam kraj, tačnije 27. decembar obilježilo je prvo izdanje "Nezavisnih novina", a činilo ga je pregršt ekskluzivnih tekstova i članaka koji su tretirali tematiku zanimljivu običnom čovjeku, što je bio i ostao fokus 25 godina kasnije, ali i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije