Društvo

Tradicionalne manifestacije "Nezavisnih" kruna godine na izmaku

Tradicionalne manifestacije "Nezavisnih" kruna godine na izmaku
Foto: N.N. | Novak Đoković i Željko Kopanja na manifestaciji 2011. godine

"Nezavisne novine" od osnivanja pa do danas, kroz rad dug četvrtinu vijeka, organizovale su niz humanitarnih akcija, konferencija, manifestacija te podržale organizatore brojnih važnih projekata i događaja u Bosni i Hercegovini.

Posebno smo ponosni na, u državi najrelevantnije manifestacije, "Ličnost godine" i Izbor najboljeg sportiste BiH, koje organizujemo na izmaku svake godine, a koje na jednom mjestu okupljaju ličnosti iz svih sfera života te plijene veliku pažnju bh, ali i regionalne javnosti.

"LIČNOST GODINE"

Manifestacija "Ličnost godine" u organizaciji "Nezavisnih novina" ustanovljena je 2003. godine s ciljem da se promovišu vrijednosti koje stvaraju preduslove za razbijanje predrasuda, razumijevanje među narodima u BiH te bolji život svih njenih građana.

Događaj je ovo koji je postao prepoznatljiv kako u BiH, tako i u regionu, a naša tradicionalna manifestacija upisala je svoje mjesto u događajima u gradu na Vrbasu koji se ne propuštaju, te je putem medijskih izvještaja u region poslata slika o Banjaluci kao otvorenom gradu.

Manifestacija od 2016. godine nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u čast njenog pokretača i osnivača "Nezavisnih novina".

Za razliku od prethodnih godina, kada smo zajedno s prijateljima, kolegama i poslovnim partnerima u Kristalnoj dvorani hotela "Bosna" birali najbolje u godini na izmaku, ove godine zbog pandemije virusa korona održavanje manifestacije je izostalo, ali najbolji su  ipak nagrađeni.

Naime, uređivački kolegijum "Nezavisnih novina" odlučio je da za ličnost godine proglasi "bijele mantile" - doktore, medicinsko i nemedicinsko osoblje koji su u kriznim vremenima pokazli profesionalizam, snagu te nadljudsku borbu da se sačuva svaki život.

U godinama iza nas, tradicionalno, uz ličnost koja je obilježila godinu na izmaku, birali smo najbolje ministre u obje entitetske vlade, kao i u Savjetu ministra BiH, privrednika godine, najboljem novinaru dodjeljivali nagradu "Nikola Guzijan" te nagradu za najveći podvig pod nazivom "Jelena Trikić", u čast svima znanoj Majci Hrabrost.

Dječak Gojko Đurić 2013. godine dobio nagradu "Jelena Trikić"

U nadi da ćemo naredne godine organizovati još jedan u nizu izbora na kojem ćemo birati najbolje pojedince, proslavljamo jubilej, 25 godina postojanja, tokom kojih profesionalno promovišemo kulturu dijaloga.

DOSADAŠNJE LIČNOSTI GODINE:

2020. - "Bijeli mantili"

2018. - Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske

2017. - Igor Radojičić, tadašnji gradonačelnik Banjaluke

2016. - Džonatan Mur, tadašnji šef Misije OEBS-a u BiH

2015. - Ćamil Duraković, tadašnji načelnik opštine Srebrenica

2014. - Dragan Čović, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH

2013. - Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije

2012. - Milo Đukanović, tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore

2011. - Novak Đoković, srpski teniser

2010. - Ivo Josipović, tadašnji predsjednik Hrvatske

2009. - Tanja Fajon, tadašnja predstavnica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana

2008. - Sulejman Tihić, tadašnji lider Stranke demokratske akcije (SDA)

2007. - Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH

2006. - Milorad Dodik, tadašnji premijer Republike Srpske

2005. - Rafi Gregorijan, tadašnji supervizor OHR-a za Brčko

2004. - Mirsada Prašo, doktorica koja je spasila živote pretučenih pravoslavnih sveštenika Jeremije i Aleksandra Starovlaha

2003. - Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH

IZBOR NAJBOLJEG SPORTISTE BiH

"Nezavisne novine" u saradnji sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine ponosni su organizatori Izbora najboljeg sportiste BiH.

Tradicija održavanja prestižne i najrelevantnije manifestacije ovakve vrste u BiH nije prekinuta ni u godini kada je čitava planeta pogođena krizom izazvanom pandemijom virusa korona. Jubilarni 20. Izbor emitovan je ove godine 14. decembra iz studija BHRT-a u Sarajevu. Kao što smo davne 2001. godine vjerovali da je na jednom mjestu moguće okupiti sve najbolje sportiste iz svih krajeva BiH, vjerovali smo jednako i ove godine da nas ni pandemija ne može spriječiti u našoj misiji promocije najboljih sportskih ambasadora.

Kroz ovaj projekat u protekle dvije decenije nagrađeno je preko 400 sportista, sportskih radnika i kolektiva. Među slavodobitnicima bila su svjetski poznata i priznata imena poput Edina Džeke, Miroslava Ćire Blaževića, Aleksandra Petrovića, Miralema Pjanića, Safeta Sušića, Ivice Osima, Dušana Bajevića, Mirze Teletovića, Envera Marića, Franje Vlade, Hasana Salihamidžića, Mirze Delibašića, Slađane Golić, Amela Tuke...

Nagrada za životno djelo 2012. godine otišla u ruke Mirka Petričevića

Izbor najboljeg sportiste uživao je podršku i najviših institucija u BiH. Pokrovitelj je bilo Predsjedništvo BiH, neizostavna je podrška Savjeta ministara BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i stalnog partnera Olimpijskog komiteta BiH. Jedini smo izbor koji od prvog dana ravnopravno tretira sve sportiste iz svih krajeva BiH, vrednuje isključivo rezultat, a kuriozitet je svakako da su svih godina na sjednicama žirija, kojim predsjedavaju svjetski priznata sportska imene, donesene jednoglasno.

NAJBOLJI SPORTISTI

2001. - Hasan Salihamidžić (fudbal)

2002. - Denis Muhović (karate)

2003. - Lejla Ferhatbegović (karate)

2004. - Đorđe Paštar (kuglanje)

2005. - Markica Dodig (boćanje)

2006. - Enid Tahirović (rukomet)

2007. - Markica Dodig (boćanje)

            Arnela Odžaković (karate)

2008. - Memnun Hadžić (boks)

            Lusija Kimani (atletika)

2009. - Edin Džeko (fudbal)

            Larisa Cerić (džudo)

2010. - Nermin Potur (karate)

            Larisa Cerić (džudo)

2011. - Amel Mekić (džudo)

            Dragana Knežević (rukomet)

2012. - Mirza Teletović (košarka)

            Ivana Ninković (plivanje)

2013. - Zvjezdan Misimović (fudbal)

             Larisa Cerić (džudo)

2014. - Nikola Prce (rukomet)

            Larisa Cerić (džudo)

2015. - Amel Tuka (atletika)

            Aleksandra Samardžić (džudo)

2016. - Mirsad Terzić (rukomet)

            Ivona Ćavar (karate)

2017. - Damir Džumhur (tenis)

            Larisa Cerić (džudo)

2018. - Edin Džeko (fudbal)

            Larisa Cerić (džudo)

2019. - Amel Tuka (atletika)

            Larisa Cerić (džudo)

2020. - Miralem Pjanić (fudbal)

            Marica Gajić (košarka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije