Društvo

Ne okrećite glavu od djece koja svijet vide drugačijim očima

Ne okrećite glavu od djece koja svijet vide drugačijim očima
Foto: Ilustracija | Ne okrećite glavu od djece koja svijet vide drugačijim očima

BANJALUKA - Ako se malo dijete samoizoluje i osamljuje, naglo gubi sposobnost govora, ne reaguje na poziv po imenu, ne može da zadrži pažnju duže vrijeme, najvjerovatnije pokazuje rane znake autizma, jednog od pet poremećaja autističnog spektra.

Slične simptome kod svoje kćerke koja je tada imala godinu i mjesec dana primijetila je Milana Đukić iz Banjaluke, majka sada sedmogodišnje djevojčice Saške, s kojom smo razgovarali povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Iako je, kako kaže Milana, Saška sa 11 mjeseci polako počela da izgovara riječi, poput deda i mama, nakon nekog perioda je to prestalo. Počela je da primjećuje da se s njenom djevojčicom nešto dešava.

"Prvo smo primijetili da ne reaguje kada je zovemo, zatim je počela da se osamljuje, da bi s oko dvije i po godine dobila dijagnozu da se radi o autizmu, ali uz dosta rada i raznih terapija sa našom djevojčicom vidimo napredak", ističe Đukićeva za "Nezavisne".

Kaže da kćerka Saška sada pohađa prvi razred Osnovne škole "Jovan Cvijić" u Banjaluci i dodaje da su je djeca u školi odlično prihvatila.

"S obzirom na to da imam još jednu djevojčicu koja je mlađa od Saške, jako se lijepo druže. Kada se Saška malo povuče u sebe, tu je mlađa kćerka da je malo pogura", kaže ova Banjalučanka.

Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja za pomoć licima s autizmom "Djeca svjetlosti" iz Banjaluke, rekla je da zadnjih osam godina obilježavaju Svjetski dan svjesnosti o autizmu i dodaje da će danas u 12 časova na Trgu Krajine u Banjaluci pustiti plave balone u nebo, koji su simbol autizma u svijetu.

"Želimo da skrenemo pažnju da su djeca i odrasli ljudi s autizmom među nama. Mnogi ne znaju kako da pomognu osobi s autizmom, a najveća pomoć je da ne okrećete glavu i da ih prihvatite", istakla je Kojićeva za "Nezavisne".

Dodaje da je i dalje veoma niska svijest građana jer kad kažeš da ti dijete ima autizam, gledaju te čudno i ne shvataju da su to djeca koja svijet vide drugačijim očima.

Iz Ombudsmana za djecu RS kazali su da autistične osobe imaju poteškoće u komunikaciji, socijalnim odnosima, probleme u učenju, počevši od ranog usvajanja osnovnih navika pa do sticanja apstraktnih znanja i socijalnih vještina.

"Smetnje su najviše izražene u domenu komunikacije, u razumijevanju i prihvatanju pravila i zahtjeva koje socijalne situacije postavljaju i usklađivanju sopstvenog ponašanja u tim situacijama", kazali su iz Ombudsmana za djecu RS.

Dodaju da, kao i druga djeca sa smetnjama u razvoju, tako i djeca s autizmom imaju potrebe kao i njihovi vršnjaci - žele da se igraju, druže, pohađaju školu i da se u skladu sa svojim mogućnostima osposobe za neko zanimanje.

"Svijest o autizmu treba da bude prisutna svaki dan, kako bi zajedničkim djelovanjem na svim poljima stvarali uslove za otklanjanje prepreka koje otežavaju zadovoljavanje potreba ove djece", istakli su iz Ombudsmana za djecu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije