Društvo

Nezadovoljni prosvjetari u USK žele svoje vakcine

Nezadovoljni prosvjetari u USK žele svoje vakcine
Foto: N.N. | Nezadovoljni prosvjetari u USK žele svoje vakcine

BIHAĆ - Sindikati radnika u obrazovanju USK negoduju zbog zastoja u vakcinisanju prosvjetnih radnika protiv korona virusa te ističu kako nisu ispoštovana ranija obećanja koja su im data da će biti u vrhu prioriteta kada se radi o ovom procesu.

Kažu kako su zdravstvenim ustanovama, po dogovoru, ranije dostavili tražene spiskove, ali da je početkom aprila vakcinacija jednostavno stala. "Ne možemo prihvatiti obrazloženja da za prioritetne grupe, u koje i mi spadamo, nema vakcina, jer smo svjedoci da se vakcinacija trenutno odvija i da vakcinu dobijaju privilegovane grupe. Izgleda da u svemu ovome važi ona narodna poslovica da se ogrije onaj ko je bliži vatri", kaže Adnan Suljanović, predstavnik Sindikata radnika u srednjem obrazovanju USK.

U sindikatima kažu kako su pitanje postavili Zavodu za javno zdravstvo USK, ali da odgovor nisu dobili.

Predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK Zehra Hadžić kaže da je dosad vakcinisan tek mali broj njihovih članova u Bužimu i Velikoj Kladuši, dok prosvjetni radnici u drugim lokalnim zajednicama još čekaju.

"Sa sigurnošću znamo da su u proteklom periodu vakcinisani brojni zaposlenici u državnim službama, javnim preduzećima i ustanovama, iako nisu biili prioritet kao mi. Ispada da samo mi prosvjetni radnici ne trebamo nikome i da smo manje važni", kaže Hadžićeva.

Prema njenim riječima, u proteklom periodu sedam prosvjetnih radnika u osnovnom obrazovanju preminulo je od posljedica zaraze, a oko trideset posto ih je prebolovalo infekciju. Sindikati još jednom ističu kako vakcinacija radnika u obrazovanju mora biti prioritet zbog specifičnih uslova u kojima rade. U Zavodu za javno zdravstvo USK ističu kako se vakcinacija odvija usporenim tempom zbog malog broja stručnih timova koji obavljaju ovaj proces, te da se u ovom trenutku prioritet osobe starije od 65 godina. Također, negiraju kako u cijelom procesu postoje privilegovane skupine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije