Društvo

Obilježeno 75 godina od proboja obruča na Kozari

Obilježeno 75 godina od proboja obruča na Kozari
Foto: Srna | Obilježeno 75 godina od proboja obruča na Kozari
Srna

PRIJEDOR - Delegacije grada Prijedora i gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor položile su danas vijence na spomenik na Patriji kod Prijedora, mjestu gdje su prije 75 godina partizanski odredi izvršili proboj iz opkoljene Kozare u vrijeme velike neprijateljske ofanzive 1942. godine.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je prisutnima na tradicionalnom narodnom zboru rekao da ovim činom sjećanja i narodnog zborovanja današnje generacije izražavaju svoje poštovanje i odaju počast precima, borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ čija hrabrost, slobodarski duh i patriotizam i danas izazivaju divljenje.

"Epopeja Kozare je poznata širom svijeta i davno je već postala legenda da je ovdje vođena borba golorukog naroda protiv moćne neprijateljske fašističke sile koja je sa tri obruča opkolila Kozaru", poručio je Đaković.

On je dodao da je Patrija jedno od mjesta pod Kozarom prepunom sličnih stratišta gdje je stradao nedužni narod.

"Ovdje je junaštvo nadvladalo silu i probilo obruč daleko jačeg neprijatelja, a budući da nije sav narod izašao iz obruča, vojska se ponovo vraćala u obruč i time dokazala svoje veliko junaštvo", rekao je Đaković.

On je dodao da ovakva mjesta ne smiju biti zaboravljena, na njima se treba okupljati u većem broju i mlađim generacijama treba prenijeti istinu o stradanju naroda ovog kraja.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić danas nije održao govor na Patriji, budući da je govor držao u isto vrijeme na sahrani prvoborca iz Gornjeg Jelovca Branka Aleksića, učesnika i svjedoka ovih događaja iz jula 1942. godine na Kozari.

Kozaračko kolo
Kozaračko kolo

Proboj na Patriji jedan je od najznačajnijih momenata bitke na Kozari koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine. Prilikom proboja obruča, 4. i 5. jula 1942. godine poginulo je oko 600 civila i oko 900 boraca, a iz zbjega na opkoljenoj Kozari izvučeno je oko 10.000 civila.

Nakon polaganja vijenaca i u zaseoku Macure, mjestu gdje je probijen neprijateljski obruč, i istorijskog časa, svečanost je završena velikim narodnim zborom.

Ovoj svečanosti prisustvovali su preživjeli učesnici NOR-a iz Prijedora i Kozarske Dubice, potomci učesnika NOR-a i članovi Izviđačkog odreda "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije