Društvo

Oko 10 odsto građana RS imalo teži oblik korone

Oko 10 odsto građana RS imalo teži oblik korone
Foto: N.N. | Oko 10 odsto građana RS imalo teži oblik korone

BANJALUKA, FOČA - Antitijela na virus korona u RS razvilo je oko 35 odsto ispitanog stanovništva, dok je oko 10 odsto uzorkovanih građana imalo teži oblik kovid oboljenja.

Podaci su ovo prve faze nacionalne studije seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je počela u novembru prošle godine, a značajna je jer daje prvi uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS.

Prva faza ove studije rađena je metodom slučajnog uzorka na oko 1.800 osoba, a ispitivanje će biti nastavljeno krajem marta ili početkom aprila na nešto većem uzorku od nekoliko hiljada osoba.

Ispitivanje su radili medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci, zajedno s Institutom za javno zdravstvo RS, a u studiji je učestvovalo 56 odsto ženskih i 44 odsto muških ispitanika.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, u razgovoru za "Nezavisne" je rekao da su do sada završili statistiku kada su u pitanju uzorci krvi, te da je sada ostalo da se uradi korelacija između upitnika koje su ispunjavali testirani građani i njihovih uzoraka.

"Zanimljiv je podatak da je više od 50 odsto ispitanih građana u upitniku kazalo da bi primilo vakcinu protiv virusa korona, te da smatra da je vakcina značajna u borbi protiv ovog virusa, što je za nas donekle bio iznenađujući podatak", rekao je Bokonjić.

Dodao je da je ispitivanje pokazalo da su ljudi koji su se pridržavali epidemioloških mjera, posebno oni koji su redovno nosili maske, imali blažu kliničku sliku.

Kada je riječ o simptomima, najveći broj građana koji su učestvovali u ovom ispitivanju je imalo simptome kašlja, te bolove u mišićima, stomačne tegobe i glavobolju.

"Ovakve, blaže simptome razvilo je 25 do 30 odsto ispitanika, dok je oko 10 odsto kazalo da su imali otežano disanje, a tešku kliničku sliku i hospitalizaciju je imalo oko pet do 10 odsto ispitanih građana", objasnio je Bokonjić.

Dodao je da su napravili korelaciju između ispitanika koji su redovno nosili maske i imali blaže simptome, te da sada predstoji da se ispita veza između ponašanja onih koji su razvili težu kliničku sliku.

Naveo je da je upitnik pokazao da je visok procenat samosvjesnosti i zabrinutosti među građanima o virusu, te da ih zabrinjava i dužina trajanja pandemije.

"Ispitanici, njih 77 odsto, kazali su da su informacije koje su dobijali o pandemiji virusa korona dobijali prije svega putem medija, manje preko društvenih medija, a još manje putem zvaničnih sajtova institucija", kazao je Bokonjić.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, za "Nezavisne" je rekao da očekuju da će u narednom periodu od Svjetske zdravstvene organizacije dobiti nove kontingente testova za drugu fazu ispitivanja, koja bi mogla početi već u martu.

"Već nam stižu vakcine protiv virusa korona, što će sigurno doprinijeti povećanju broja osoba u ukupnoj populaciji koje će biti izložene virusu ili virusnim česticama kroz vakcinu. Zbog toga je moguće očekivati da bi postotak osoba s antitijelima u skorije vrijeme mogao da bude oko 50 odsto", rekao je Škrbić.

Dodao je da, s obzirom na to da prema nekim najavama do kraja sedmice stiže oko 200.000 vakcina za 100.000 ljudi, broj osoba koje su prokužene virusom mogao bi ubrzo porasti.

"Dva puta 200.000 vakcina i mislim da ćemo uskoro preći cifru od 70 odsto, kada možemo smatrati da je većina stanovništva prokužena virusom, što će sigurno doprinijeti smanjenju broja oboljelih", zaključio je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije