Društvo

Oštar odgovor Ministarstva finansija: IDDEEA ima pare, a ne nabavlja opremu

Oštar odgovor Ministarstva finansija: IDDEEA ima pare, a ne nabavlja opremu
Foto: Velibor Tripić | Oštar odgovor Ministarstva finansija: IDDEEA ima pare, a ne nabavlja opremu

SARAJEVO - Ministarstvo finansija i trezora BiH tvrdi da iznos odobrenih sredstava Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u budžetima prethodnih godina nije bio razlog za nastanak problema sa informacionom opremom, odnosno da raspoloživa sredstva nisu razlog za nemogućnost pružanja usluga građanima.

Iz IDDEEA su ranije saopštili da nisu u mogućnosti osigurati kontinuitet u pružanju određenih usluga prema korisnicima, među kojima su usluge koje se odnose na izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola, a razlog je kvar na informacionoj opremi, koji je, u međuvremenu, otklonjen, a problem više ne postoji.

Međutim, u sljedećem saopštenju IDDEEA, u kojem su naveli da je problem riješen, ponovo ističe da se radi o opremi koja je nabavljena 2012. godine, te da su više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nisu bili u mogućnosti da to realizuju "zbog nedostatka budžeta", što znači da nemaju adekvatan način da je zamijene iako se smatra zastarjelom.

Uslijedio je oštar odgovor iz Ministarstva finansija i trezora BiH, koje podsjeća da je, kao razlog za nemogućnost pružanja usluga korisnicima, IDDEEA između ostalog, navela nedostatak budžetskih sredstava za nabavku opreme.

"Ovom prilikom Ministarstvo finansija i trezora BiH demantuje navode IDDEEA-e zbog činjenice da su odobrena sredstva ovom korisniku u 2022. godini za nabavku opreme iznosila 2.856.000 KM, ali su realizovana u procentu od samo 22 odsto. Ako se ovome doda podatak da je IDDEEA koristila IPA sredstva za nabavku opreme u 2022. godini, postavlja se pitanje zašto od svih raspoloživih sredstava nije nabavljena vitalna oprema, koja je sada u kvaru i zbog koje je ugroženo pružanje usluga građanima", naveli su iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Takođe, kako dodaju, "u budžetu 2023. godine sredstva planirana na nabavku opreme ovoj Agenciji iznosila su 3.061.000 KM".

"Međutim, IDDEEA je izvršila prestrukturisanje sredstava na druge pozicije i ponovo nije nabavila potrebnu telekomunikacionu opremu koja je sada u kvaru. Suprotno tome, krajem 2023. godine od prestrukturisanih sredstava je nabavljana oprema koja se odnosi na video nadzor, koja ima sličnu namjenu kao sistemi kontrole koji su godinu dana ranije nabavljeni putem IPA Fondova. Istovremeno, polovina planiranih budžetskih sredstava u 2023. godini ostalo je neutrošeno", navelo je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Kako dodaju, "važno je napomenut da su za ovog budžetskog korisnika u prethodnom periodu bila planirana dostatna sredstva za obavljanje izvorne nadležnosti, ali da je nerijetko upravo tim sredstvima mijenjala namijenu".

"Zbog svega navedenog, želimo informisati javnost da iznos odobrenih sredstava IDDEEA-i u budžetima prethodnih godina nije bio razlog za nastanak problema sa informacionom opremom, te raspoloživa sredstva nisu razlog za nemogućnost pružanja usluga građanima", navode iz Ministarstva.

Vezane vijesti:

Problemi na izdavanju ličnih karata i vozačkih dozvola u BiH

Riješen problem sa izdavanjem ličnih dokumenata u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije