Društvo

Penzije od 1. oktobra veće za dva odsto

Penzije od 1. oktobra veće za dva odsto
Penzije od 1. oktobra veće za dva odsto

BANJALUKA - Penzije u Republici Srpskoj od 1. oktobra biće povećane za dva odsto, a od 1. januara za dodatnih jedan odsto, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske o vanrednom usklađivanju penzija.

Predsjednik Vlade Željka Cvijanović rekla je da će, zaključno sa januarskim povećanjem, penzije biti ukupno veće za 10,3 odsto, što je u skladu sa dogovorom sa Udruženjem penzionera Srpske.

Ona je podsjetila da je prilikom prošlogodišnjeg povećanja penzija u dva koraka planirana ista dinamika povećanja i ove godine, ali da su aktivnosti na povećanju predviđene za juli, bile opravdano odgođene usljed majskih poplava.

"Mi smo se tada obavezali na sigurno povećanje od 1. januara naredne godine i oprezno rekli da će, ukoliko se ispune uslovi, doći do povećanja i ranije", podsjetila je premijer Srpske.

Ona je navela da su konsultacije o ovoj mjeri trajale nekoliko sedmica, te da se ne radi se o izbornoj priči, podsjetivši da prethodna godina nije bila izborna, ali su penzije, ipak, povećane za 7,3 procenta.

"Voljela bih da smo penzije odmah mogli da povećamo za 10,3 odsto, ali to nije bilo moguće, međutim nisam još čula nikoga da je bio protivan makar i najmanjem povećanju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da Republika Srpska isplaćuje i penzije korisnicima koji su ovo pravo stekli u Federaciji BiH u iznosu od preko sedam miliona KM

mjesečno, jer drugi entitet neće da preuzme svoje obaveze, što će, kako je najavila, biti jedna od tema prilikom formiranja vlasti na nivou BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je za povećanje penzija od dva odsto potrebno 1,204 miliona KM, koji će se obezbijediti iz tekućih doprinosa i doznaka iz budžeta, dok će se za dodatnih jedan odsto utvrditi vrijednost na kraju godine, odnosno 1. januara naredne godine kada se dobiju podaci o broju penzionera.

"U ovom momentu ne možemo precizno reći koja je to vrijednost, ali bi ona mogla biti oko 600.000 KM", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovo povećanje je realizacija ranije usaglašene

politike u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, prema kojoj prosječne penzije iznose 40 odsto prosječne plate u Republici.

Đokić je podsjetio da inicijativa za vanrednim usklađivanjem penzija postoji već nekoliko mjeseci i da je ovo uobičajena praksa Vlade, koja se provodila u isto vrijeme prethodne godine, koja nije bila izborna.

Ministar je naveo da je nedavni sastanak sa predsjednikom Udruženja penzionera Radom Rakuljem o ovom pitanju održan na njegovu inicijativu, a ne na inicijativu Udruženja penzionera.

On je dodao da je danas počela isplata penzija u Republici Srpskoj, koje će biti isplaćene svim penzionerima, bez obzira gdje žive.

Predsjednik Udruženja penzinera Rade Rakulj rekao je da ovo povećanje bilo

ranije planirano, ali da je, zbog poplava, moralo da bude prolongirano.

"Završetak ove godine će, prema ukupnom povećanju, biti u skadu sa dogovorom, koji je postignut sa Vladom Srpske, da penzije porastu 10 odsto od donošenja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, što će se i desiti sa januarskim povećanjem", naglasio je Rakulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije