Društvo

Pogledajte gdje će otići sredstva iz kase Republike Srpske

Pogledajte gdje će otići sredstva iz kase Republike Srpske
Foto: N.N. | Pogledajte gdje će otići sredstva iz kase Republike Srpske

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je Prednacrt budžeta RS za narednu godinu, koji će iznositi 3,3 milijarde KM, od kojih će milijardu KM biti izdvojeno za isplatu penzija, 755 miliona KM za otplatu dugova te isplatu plata 723,5 miliona KM.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je da su u narednoj godini planirati prihodi od 2,7 milijardi KM, što je za 91,4 miliona KM ili 3,5 odsto više nego što je to ove, dok će rashodi iznositi 2,5 milijardi ili 36,7 miliona KM više od budžeta za 2017. godinu.

"Najveći rast očekujemo od poreskih prihoda koji su planirani u iznosu od 2,5 milijardi, što je više za 5,3 odsto nego u ovoj godini", istakao je Tegeltija, dodajući da nije dobro to što će u narednoj godini doći do smanjenja neporeskih prihoda, i to onih od dividende i udjela profita u javnim preduzećima. Dodao je da će budžetom biti obezbijeđene značajne investicije u zdravstvenom sektoru i obrazovanju, te da će biti povećana izdvajanja za socijalnu zaštitu s tim da će se sprovoditi stroga kontrola zapošljavanja u javnom sektoru.

Prema projekcijama za 2018. godinu, javni dug RS iznosiće 4,3 milijarde KM ili 40,94 odsto BDP, a dok će za njegovu otplatu biti izdvojeno 755 miliona KM, od čega za unutrašnji dug 442,9 miliona KM i ino-dug 299,7 miliona KM.

Na ime socijalne zaštite biće izdvojeno 238,9 miliona KM, što je za 1,8 miliona više nego ove godine.

Kada su u pitanju transferi, oni su planirani na nivou od 149,4 miliona KM, što je za 12,5 miliona više nego ove godine pa će tako Fondu zdravstvenog osiguranja biti doznačeno 60 miliona KM, a dobiće i devet miliona KM za obaveze prema dijaliznim pacijentima. Jedinice lokalne samouprave dobiće 23 miliona KM, dok će za Fond za dječju zaštitu biti izdvojeno 8,9 miliona.

Kada je u pitanju nefinansijska imovina, ona će budžet koštati 69 miliona KM, što je za 5,4 miliona manje nego ove godine.

Za subvencije će biti izdvojeno kao i prošle godine i to 97,9 miliona KM, od kojih će za poljoprivredu otići 60 miliona, željeznice 25 miliona, te aerodrom 1,9 miliona.

Za grantove u narednoj godini planirano je 24,9 miliona KM, od kojih će, između ostalog, udruženjima od javnog interesa otići 1,2 miliona KM, parlamentarnim strankama 3,6 miliona KM, naučnim institucijama 1,5 miliona KM i sportskim organizacijama 1,1 milion KM.

Vlada je za narednu godinu planirala budžetski suficit od 127,2 miliona KM, a kada su u pitanju projekcije za 2019. i 2020. godinu planirano je da ukupni budžetski rashodi 2019. budu 3,1 milijarda KM, a u 2020. tri milijarde KM.

Povećava se stopa doprinosa za dječju zaštitu

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da se Nacrtom zakona o dječjoj zaštiti, koji je razmatran na sjednici Vlade, uvodi materinski dodatak, odnosno dodatak za nezaposlene porodilje u mjesečnom iznosu od 405 KM.

Po osnovu materinskog dodatka treba obezbijediti više od 16 miliona KM za narednu godinu, od čega će više od osam miliona KM biti iz budžeta Vlade, a ostatak iz stope doprinosa koja će ubuduće, umjesto sadašnjih 1,5 odsto, iznositi 1,7 odsto.

"Od sada će isplata 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete biti zakonska obaveza", pojasnio je Bogdanić.

Za zbrinjavanje radnika 1,46 miliona KM

Vlada RS je danas, između ostalog, donijela Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika u iznosu od 1,46 miliona KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 390 radnika iz 25 preduzeća, koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Ministarstvo finansija je zaduženo da, u saradnji sa predstavnicima Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH, izvještaj RS objedini u jedinstven izvještaj o realizaciji Reformske agende BiH, te isti dostavi delegaciji Evropske unije u BiH, u skladu sa definisanim rokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije